SNAŽNA GAMA ZRAČENJA

VIDEO Znanstvenici u šoku: Što uzrokuje snažne eksplozije u Rakovoj maglici?

 NASA
Ovu maglicu otkrili su kineski i arapski astronomi pradavne 1054. godine, a sad treba otkriti što se s njom i oko nje događa

Teleskop Fermi je 12. travnja otkrio veliko povećanje aktivnosti gama zračenja na prostoru Rakove maglice, koja je od Zemlje udaljena 6500 svjetlosnih godina. No znanstvenicima nije jasno što se točno dogodilo pa su žurno odlučili prikupiti sve podatke koji su im na raspolaganju.

Zračenje je trajalo šest dana, a bilo je i do trideset puta više od normale. Teleskop Fermi, inače konstruiran da bilježi isključivo snažna gama zračenja u svemirskim prostranstvima.

Objašnjenja još nema, ali znanstvenici su barem otkrili kako Rakova maglica nije stabilna kako se vjerovalo. Naime, otkad je otkrivena pradavne 1054. godine od strane arapskih i kineskih astronoma, djelovala je stabilno.

Ali nešto se u njoj, ili oko nje, događa. No teško je zaključiti što jer osim gama zračenja drugih promjena nema. Primjerice, rendgenski teleskop Chendra nije otkrio nikakve promjene u intenzitetu X zraka , a kod promjena gama zračenja obično dolazi do promjena intenziteta X zraka.

Ono što trenutno ostaje jesu vjerovanja, a najlogičnije je ono kako su za gama zračenja kriva snažna magnetska polja koja se nalaze oko maglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:52