NOVA STUDIJA

VJEROVANJE U BOGA MOŽE PRODULJITI ŽIVOTNI VIJEK Znanstvenici dokazali povezanost religioznosti i duljeg života, ali nije im jasno zašto je tome tako

 Emica Elveđi / HANZA MEDIA

Ako ste vjernik, moguće je da ćete živjeti oko četiri godine dulje nego osoba koja ne vjeruje, sugerira nova studija.

Kao što na životni vijek mogu utjecati spol, društveni život, kućni ljubimac i tjelesna aktivnost, tako može i religioznost, pokazuje istraživanje Ohio State University u Columbusu, koje je povezalo dvije ranije studije.

Prva je provedena u Des Moinesu 2012. i obuhvatila je 505 osoba, dok je druga, zaključena godinu ranije, obuhvatila 1096 osoba iz 42 velika grada u SAD-u. Obje su kao faktore koji utječu na životni vijek, uz religiozne aktivnosti, u obzir uzele i spol te bračni status sudionika.

Prema prvoj studiji, vjernici su živjeli 9,45 godina dulje od osoba koje ne pripadaju nekoj vjerskoj zajednici. I kad se u obzir uzmu spol i bračni status, vjernici su dugovječniji, i to za 6,48 godina.

Prema drugoj studiji, razlika je bila 5,64 godine u korist vjernika, odnosno 3,82 godine kad se uračunaju spol i bračni status.

Znanstvenici kažu da je povezanost vjerovanja i duljeg života vrlo uvjerljivo dokazana, no ne znaju zašto je tako.

Smatraju da dio odgovora leži u tome što se vjernici manje odaju alkoholu i drogama, uz to se mole, meditiraju i osjećaju zahvalnost, a sve to smanjuje stres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25