SASLUŠALI IH U KONGRESU

VODEĆI ZNANSTVENICI SE SLAŽU 'Nismo sami. Uskoro ćemo otkriti prvu izvanzemaljsku vrstu'

 Uforeview

WASHINGTON - Vodeći znanstvenici iz američkog SETI Instituta, koji se bavi potragom za signalima inteligentnog života izvan planeta Zemlje, u Kongresu su bez oklijevanja ustvrdili da vanzemaljci postoje. Doduše, kažu da nije rijeć o malim zelenima iz SF filmova, već o mikrobskim organizmima koji žive u našem Sunčevom sustavu te o inteligentnim bićima koji žive negdje izvan njega.

Tijekom saslušanja na temu 'Astrobiologija i potraga za životom u svemiru', koje je održano u srijedu na Odboru za znanost, svemir i tehnologiju, znanstvenici su iznijeli dokaze i teorije na temelju kojih iznose tvrdnje o postojanju izvanzemaljskog života.

Saslušanje je organizirano kako bi Kongres dobio uvid kako napreduje potraga za svemircima te ima li svrhe i dalje davati proračunski novac SETI-ju.

Astronom Seth Shostak sa SETI Instituta i njegov kolega Dan Wethimer smatraju da bi novac od države i dalje trebali dobivati. Dapače, tvrde da će, prime li adekvatnu financijsku potporu, u sljedećih 20 godina vjerojatno otkriti neku izvanzemaljsku vrstu.

'U posljednjih 20 godina astronomi su otkrivali jedan egzoplanet za drugim. Trenutno ih na popisu ima oko 2.000, a mnogi čekaju da uđu na spisak zahvaljujući analizi podataka koje je prikupio NASA-in svemirski teleskop Kepler', rekao je Shostak.

'Prema procjenama, najmanje 70 posto zvijezda oko sebe ima pripadajuće planete. U našoj galaksiji dakle ima oko bilijardu planeta., a pritom valja napomenuti da je Mliječna staza tek jedna od 150 milijardi galaksija vidljivih našim teleskopima', dodao je.

Shostak naovid da je primarni cilj teleskopa Kepler utvrditi postoji li među svim tim svjetovima barem jedan pogodan za naseljavanje poput našeg. Uobičajeno mjerilo za naseljivost je prisutnost tekuće vode ili barem mogućnost za njezino postojanje.

'Većina planeta su ili prehladni ili pretopli ili su plinoviti. Najnovije analize podataka koje je prikupio Kepler sugeriraju da čak jedna petina svih zvijezda oko sebe imaju barem jedan zemljoliki naseljiv planet. Možda je brojka malo pretjerana, ali čak i kada se upola smanji ispada da samo u Mliječnoj stazi ima 10 do čak 80 milijardi Zemljinih rođaka', kaže još Shostak.

'Drugim riječima, postoji i više nego dovoljno prostora za postojanje izvanzemaljskog, uključujući i inteligentnog života', zaključio je u poduljem pisanom izlaganju Shostak.

Dan Wethimer je čitav Shostakov ekspoze skratio na jednu rečenicu: 'Bilo bi uistinu bizarno da smo sami u svemiru'.

Ipak, i Wethimer i Shostak tvrde da vanzemaljci nikada dosad nisu posjetili Zemlju. 'Nisam baš siguran da bi vlade uspjele zataškati tako nešto. Da su stvarno došli, mislim da bi svi znali za to', kaže Shostak.

Ova je tvrdnja u suprotnosti sa sadržajem knjige koju je nedavno objavila NASA, a u kojoj se tvrdi da su vanzemaljci možda jednom u prošlosti posjetili naš planet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:11