OLIVER VUGREK

VODITELJ LABORATORIJA INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ 'Broj zaraženih koronom možda je i dvadeset puta veći'

Oliver Vugrek, arhivska fotografija
 Ronald Goršić / CROPIX
 

Voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, Oliver Vugrek, ocijenio je u srijedu za sarajevski Dnevni avaz da podaci o broju zaraženih koronavirusom u svijetu nisu točni te da rana istraživanja pokazuju da je broj deset do dvadeset puta veći.

U intervjuu ovom listu Vugrek je upozorio kako popuštanje mjera može biti opasno jer prijeti mogućnost da to doprinese širenju koronavirusa.

Pod vodstvom ovog hrvatskog stručnjaka na Institutu Ruđer Bošković obavljena je detaljna analiza genoma virusa SARS-CoV-2, koja je pokazala kako taj virus mutira od čovjeka do čovjeka čak i kada je izvor zaraze isti.

Vugrek je potvrdio kako se analizira pojava da se u jednoj obitelji dogodi od tri do pet promjena u genomu virusa, što navodi na zaključak da se virus mijenja, ali je još nepoznanica u kojem vremenskom razdoblju. Dodao je kako to otkriće svakako utječe na pronalazak cjepiva.

"Imamo različite sojeve koronavirusa i pretpostavljam da će se praviti i različita cjepiva koje će proizvoditi različite zemlje. Trenutno imamo od 10 do 12 većih grana u stablu podrijetla virusa. Može se dogoditi da niti jedno cjepivo koje se razviju u SAD ili Kini neće odgovarati tipu koronavirusa kojeg imamo u našoj regiji. Možda će moći djelovati, ali može biti i ne previše učinkovito", kazao je Vugrek dodajući kako je upravo stoga jako važno istraživanje genotipa novoga koronavirusa.

Podsjetio je kako su šišmiši prirodna staništa virusa i u njima ima na tisuće možda i opasnijih vrsta virusa.

Vugrek ne vjeruje u tezu francuskog virologa Luca Montagniera da je koronavirus razvijen u laboratoriju u kineskome Wuhanu i podsjeća kako većina znanstvenika u svijetu drži kako se radi o virusu koji je potekao iz prirode.

"Čuo sam i njegovo stajalište da ovaj novi virus sadrži genome HIV-a i malarije. Ali to je normalno za ove tipove virusa, oni moraju imati gene kako bi se razmnožavali pa je doista moguće da se određeni geni koronavirusa podudaraju s HIV-om pa čak i malarijom", pojasnio je Vugrek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 13:10