KRATER BATAGAIKA

‘Vrata pakla‘ šire se dramatično brzo: ‘Ubrzo će sve iscuriti...‘

Batagaika krater

 Nasa Earth Observatory/landsat/usgs/sciencephoto/profimedia/Nasa Earth Observatory/landsat/usgs/sciencephoto/profimedia
Tim je razvio 3D model koji prikazuje kako je ledeni permafrost popuštao tijekom desetljeća

Najveći krater permafrosta, krater Batagaika, 81 hektara široka i 90 metara duboka jama u Sibiru zbog klimatskih promjena širi se brže od očekivanog. Nazivan još i "Vratima pakla", krater Batagaika nastao je otapanjem permafrosta unutar sibirske tundre oslobađajući tone ranije smrznutog metana u Zemljinu atmosferu, piše Daily Mail.

Glaciolog Alexander Kizyakov, glavni autor studije, radio je s desetak drugih istraživača na istraživanju objavljenom u časopisu Geomorfologija. Prema najnovijim podacima otkriveno je da je stopa metana i drugih ugljičnih plinova, koji se oslobađaju kako se krater produbljuje, dosegnula između 4000 i 5000 tona godišnje.

Kizyakov tvrdi da nalazi upućuju na to koliko brzo dolazi do degradacije permafrosta i upozorava kako će iz kratera ubrzo iscuriti preostali staklenički plin. Krater će uskoro dosegnuti temeljnu stijenu što znači da se gotovo sav permafrost otopio.

- Očekuje se širenje uz rubove i uzbrdo. Bočno širenje ograničeno je blizinom temeljne stijene čiji se vrh uzdiže do prevoja između najbližih planina na oko 550 metara, rekao je.

Tim je razvio 3D model koji prikazuje kako je ledeni permafrost popuštao tijekom desetljeća. Daljinsko detektiranje visoke razlučivosti prikupljeno iz satelitskih podataka i snimki drona kombinirano je s uzorcima permafrosta te drugim uzrocima tla na terenskim ekspedicijama 2019. i 2023. godine.

Model je pomogao u mapiranju i predviđanju otapanja temeljne geološke strukture permafrosta pomoću čega su istraživači otkrili koji se materijali otapaju unutar njega, ali i što se potom ispušta u podzemne vode ili atmosferu. Rezultati su otkrili da se u područjima permafrosta dinamično mijenjaju oblici reljefa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 10:37