PRESTIŽAN SKUP

Vrhunski svjetski znanstvenici na konferenciji u Dubrovniku

DUBROVNIK - Jacques Prost s Instituta Curie u Parizu, Christian Schönenberger iz Instituta za nanoznanosti u Bazelu, Alain Bishop iz Los Alamos National Laboratory, Ivan Božović iz Brookhaven National Laboratory, Igor Stagljar sa Sveučilišta Toronto, Monique Combescot iz Instituta za nanoznanosti u Parizu...

Ovo su samo neka od imena vrhunskih svjetskih znanstvenika koji su se ovaj tjedan okupili na prestižnoj konferenciji “Od čvrstog stanja do biofizike” (From Solid State to BioPhysics) kako bi predstavili nove uvide u makroskopsku kvantnu fiziku, prodore u nanoznaostima i tehnologijama sekvenciranja DNK-a, ali i napredak u tehnikama medicinskog imidžinga te obećavajuće metode za liječenje raka.

Organizatori ovoga skupa, koji se peti put održava u Dubrovniku, hrvatski su fizičari iz Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj, dr. Davor Pavuna i dr. László Forro.

- Ovo je jedinstvena konferencija jer pokriva bitan znanstveni segment međudisciplinarnosti jer je podjela na fiziku, kemiju i biomedicinu često umjetna, poglavito na nanoskali. Također, znanstevni koncepti se isprepliću, ponekad pod različitim imenima - rekao je Davor Pavuna naglasivši da ideja za organizaciju ove konferencije potječe od njegovog kolege Lászla Forre.

- U prosincu 1999. kad smo, vrativši se s kongresa Hrvatskog fizikalnog društva uz kavu raspravljali o našim dojmovima, László je rekao: Mislim da moramo organizirati prvoklasnu znanstvenu konferenciju u Dubrovniku. Odmah je predložio i naziv ‘Od čvrstog stanja do biofizike’. U ljeto 2002. godine organizrali smo prvu konferenciju - prisjetio se Pavuna.

- Ovo je peta u nizu konferencija, a dosad smo imali niz izvanrednih predavanja velikih znanstvenika. Primjerice, naši predavači bili su nobelovci Alex Müller, Bob Schrieffer, Ivor Giaver, Pierre-Gilles de Gennes i mnogi vrhunski fizičari - rekao je László Forro naglasivši da je u čast pokojnog nobelovca Pierre-Gilles de Gennesa na dubrovačkoj konferenciji 2008. godine utemeljena istoimena nagrada.

- Ta se nagrada dodjeljuje znanstvenicima mlađim od 40 godina za njihove doprinose u biofizici - dodao je dr. Forro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:20