BUBONSKA KUGA

Vulkanske erupcije 1345. godine izazvale su ‘domino efekt‘ koji je doveo do Crne smrti

 Akg-images/Akg-images/Profimedia
Pandemija kuge u 14. stoljeću ubila je 25 do 50 milijuna ljudi, odnosno 30 do 60 posto tadašnjeg stanovništva Starog kontinenta
Pandemija kuge u 14. stoljeću ubila je 25 do 50 milijuna ljudi, odnosno 30 do 60 posto tadašnjeg stanovništva Starog kontinenta

Crna smrt, pandemija bubonske kuge, mogla je biti izazvana vulkanskom aktivnošću 1345. godine, ustvrdili su znanstvenici u časopisu Communications Earth & Environment.

Uzročnik kuge je bakterija Yersinia pestis koja napada glodavce, a buhe koje se hrane glodavcima, prenose je na ljude. Povjesničari već dugo spekuliraju da je do izbijanja zaraze u Europi u 14. stoljeću došlo prijevozom žitarica iz luke Caffa na Crnom moru gdje se bolest pojavila krajem 1346. godine. Mletački trgovci prenijeli su ubojite bakterije u žitu do Venecije odakle se kuga proširila Italijom, potom nastavila napredovati u velikom polukrugu prema sjeveru i zapadu u Francusku, Njemačku i Skandinaviju te 1352. godine stigla do Moskve. Stravično je opustošila Europu: smatra se da je ubila 25 do 50 milijuna ljudi, odnosno 30 do 60 posto tadašnjeg stanovništva Starog kontinenta. - Crna smrt je središnji događaj srednjeg vijeka i želio sam razumjeti zašto je tako izvanredna količina žita morala biti dovedena u Italiju baš 1347. godine – rekao je za New Scientist dr. Martin Bauch s Leibnizovog instituta za povijest i kulturu istočne Europe i prvi autor studije.

Bauch i njegov kolega Ulf Büntgen sa Sveučilišta u Cambridgeu analizirali su klimatološke podatke iz toga doba i spoznali da su promatrači u Japanu, Kini, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji izvijestili o smanjenom broju sunčanih sati i povećanoj naoblaci između 1345. i 1349. godine. To je vjerojatno bio rezultat jedne ili nekoliko vulkanskih erupcija na nepoznatoj tropskoj lokaciji koja je dovela do emisije velikih količina sumpornog dioksida, smatraju Bauch i Büntgen. Goleme količine sumpornog dioksida u atmosferi dovele su do hladnog vremena i propasti žetve u Italiji pa se zbog prijetnje glađu krenulo u uvoz žitarica iz trgovačke luke Caffa gdje je 1347. godine kuga stigla iz Mongolije.

„Po povratku u drugoj polovici 1347. godine, talijanske trgovačke flote nisu samo donijele žito natrag u mediteranske luke, već su i prenijele bakteriju kuge Yersinia pestis, najvjerojatnije putem buha koje su se hranile žitnom prašinom tijekom svog dugog putovanja“, napisali su istraživači u studiji. Prvi slučajevi kuge kod ljudi zabilježeni su u Veneciji samo nekoliko tjedana nakon dolaska posljednjih brodova sa žitom, a bolest se brzo proširila Europom - Postoji niz čimbenika koji su se svi poklopili. I da ste bilo koji od njih uklonili, to se ne bi dogodilo – rekla je za Live Science Hannah Barker, povjesničarka s Državnog sveučilišta Arizona koja nije bila uključena u studiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 18:06