POTENCIJALNA OPASNOST

WHO: Zračenje mobitela može izazvati rak! Opasno je poput ispušnih plinova automobila ili kloroforma

Zračenje mobitela stavljeno je u kategoriju 2B - vjerojatno kancerogeno za ljude, u kojoj se još nalaze i olovo i DDT (jedan od najpoznatijih insekticida)

Grupa stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO ) ocijenili su radijaciju mobilnih telefona kako potencijalno kancerogenu, zaključujući kako bi mobilni uređaji mogli biti povezani s povećanim rizikom od glioma, vrste moždanog tumora.

Međunarodna agencija za istraživanje tumora (IARC) WHO-a okupila je 31 znanstvenika iz 14 zemalja kako bi istražili zdravstvene rizike povezane s elektromagnetskim poljima radioferkvencija mobitela. Proveli su tjedan dana u Lyonu, u Francuskoj, pregledavajući stotine znanstvenih studija na tu temu.

- Dokazi, koji se još uvijek prikupljaju, snažno podržavaju zaključak i 2B klasifikaciju - objasnio je dr. Jonathan Samet, sa Sveučilišta Južna Kalifornija, koji je radio na istraživanju.

IARC kategorizira uzročnike tumora prema različitim stupnjevima, od 'kancerogen za ljude' do 'vjerojatno ne kancerogen'. Grupa 2B, koja od sada uključivati i elektromagnetska polja radioferkvencija mobitela, definirana je kao 'vjerojatno kancerogena za ljude'. U toj se skupini nalaze i olovo, DDT ( jedan od najpoznatijih insekticida ), ispuh automobila, kloroform i ostale tvari.

Dr. Samet objašnjava kako klasifikacije znači da bi moglo biti rizika, a upravo to opravdava nastavak studije. IARC grupa nije količinski označila rizik od radijacije mobitela, no razmotrila je studiju koja je pokazala najveći rizik od tumora mozga kod osoba koji najviše koriste mobitel.

- S obzirom potencijalne posljedice na zdravlje javnosti sudeći prema klasifikaciji i otkrićima važno je provesti dodatna istraživanja dugoročnog korištenja mobitela - zaključio je direktor IARC-a Christopher Wild.

Do tada, stručnjaci savjetuju da se poduzmu mjere smanjenja izloženosti radijaciji mobitela, poput korištenja hands-free ili pisanja poruka. Osim toga, brojni proizvođači mobilnih telefona na upute za korištenje stavljaju upozorenje i potiču korisnike da uređaje drže nekoliko milimetara od tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:50