11-GODIŠNJI CIKLUS

'ZA 15 GODINA ZEMLJA ULAZI U MALO LEDENO DOBA!' Renomirani znanstvenici 97 posto sigurni da slijedi globalno zahladnjenje

 Getty Images

Ako je vjerovati predviđanjima znanstvenika s britanskog Sveučilišta u Northumbriji, Zemlja će za 15 godina ući u mini ledeno doba, koje će karakterizirati ekstremno hladne zime, a potrajat će 11 godina. Stručnjaci su do ovakve tvrdnje došli na temelju novog modela Sunčeve aktivnosti za koji kažu da generira prilično točna i precizna predviđanja.

Kretanja fluida unutar Sunca, za koje se tvrdi da stvaraju 11-godišnje meteo cikluse, navodno će biti takva da će dovesti do dramatičnog sunovrata temperatura zraka tijekom 2030-ih godina. Solarna će aktivnost, tvrdi profesorica Valentina Žarkova, opasti za čak 60 posto s obzirom da će dva fluidna vala praktički poništiti jedan drugoga.

Žarkova je, kako piše Daily Telegraph , održala prezentaciju o svojim smionim tvrdnjama na astronomskoj konvenciji u Walesu, a okupljenima je iznijela tezu da će tijekom navodno predstojećeg globalnog zahladnjenja klimatski uvjeti biti usporedivi s velikim hladnoćama s kraja 17. stoljeća.

'U ciklusu od 2030. do otprilike 2040. godine dva će fluidna vala biti doslovce jedan nasuprot drugome - vrhunac će im biti u isto vrijeme, ali na različitim hemisferama Sunca', pojasnila je i rekla da će interakcija dvaju valova biti takva da će dovesti do njihova međusobnog poništenja.

'Predviđamo da će to dovesti do Maunderova minimuma', dodala je Žarkova.

Edward Walter Maunder bio je engleski astronom koji je, između ostaloga, utvrdio da se između 1645. i 1715. godine pojavljivalo vrlo malo Sunčevih pjega (oko 50 pjega u 30 godina) i da je bilo malo opažanja polarne svjetlosti (Maunderov minimum) što je u Europi bilo popraćeno tzv. malim ledenim dobom, navodi Hrvatska enciklopedija.

U to se vrijeme, primjerice, redovito ledila Temza koju je bilo moguće prelaziti pješice. Žarkova spominje da bi se slično moglo ponoviti i u mini ledenom dobu čiji početak najavljuje za 2030. godinu.

Ova znanstvenica tvrdi da je model na temelju kojeg iznosi predviđanja dosad pokazao 97-postotnu preciznost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:43