TEORIJA KOJU SE DARWIN BOJAO OBJAVITI

ZABORAVLJENI HEROJ EVOLUCIJE 100 godina od smrti Alfreda Russela Wallacea

Wallace je svoje ideje zapisao te poslao Darwinu, a to je pismo snažno uzdrmalo renomiranog prirodoslovca: toliko dugo i predano radio je na svojoj teoriji, a sad je prijetila opasnost da neki anonimac ima prvenstvo otkrića

Povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Alfreda Russela, koji je neovisno o Charlesu Darwinu otkrio teoriju evolucije putem prirodnog odabiranja, danas se u Natural History Museumu postavlja bista toga zaboravljenog prirodoslovca. - Po meni, u povijesti znanosti ne postoji osoba koja zaslužuje više divljenja od Wallecea – izjavio je za BBC poznati britanski prirodoslovac sir David Attenborough koji će otkriti bistu.

U počast Wallecea, zaboravljenog znanstvenog junaka, nazvan je i novi rod insekata Wallaceaphytis. Novi insekt otkriven je na Borneu gdje je Wallace proveo mnogo vremena u istraživanjima.

Alfred Russel Wallace (1823.- 1913.), rođen je u siromašnoj obitelji i teško se probijao kroz život. Samouk, jer je zbog siromaštva nekoliko puta prekidao školovanje, Wallace je radio kao tesar, geodet i učitelj. Naposljetku, ispunjenje je našao u prirodoslovlju i inspiriran Darwinovim putovanjem, krenuo u ekspedicije po svijetu.

Početkom 1858. godine Wallace se razbolio od malarije i dok je izmučen ležao, razmišljao je o svojim ranijim putovanjima na kojima je spoznao da je Zemlja vrlo stara. Razmišljajući u groznici o bolesti i smrti, te kako ona ograničava rast populacije, doživio je Eureka trenutak.

Došao je na ideju evolucije putem prirodnog odabiranja, koju je tijekom putovanja na brodu Beagle 20 godina ranije spoznao Charles Darwin. No, zbog velike ljubavi prema svojoj pobožnoj ženi Emmi, Darwin je oklijevao objaviti teoriju evolucije. Kad se oporavio, Wallace je svoje ideje zapisao te poslao Darwinu koji je slovio kao renomirani britanski prirodoslovac. Pismo je snažno uzdrmalo Darwina: toliko dugo i predano radio je na svojoj teoriji, a sad je prijetila opasnost da neki anonimac ima prvenstvo otkrića.

No, to se ipak nije dogodilo. Darwinovi prijatelji Joseph Hooker i Charles Lyell 1. srpnja 1858. godine organizirali su u Londonu istodobno predstavljanje oba rada. Zanimljivo je da glavni protagonisti nisu nazočili predstavljanju svojih otkrića. Wallace je bio u Maleziji, a Darwin u svojoj kući u Kentu gdje je oplakivao smrt 19-mjesečnog sinčića Charlesa koji je preminuo od šarlaha.

Wallace je ostao u Maleziji do 1862. godine, a Darwinu bez ustezanja prepustio promidžbu teorije evolucije. Kasnije je bio jedan od ranih socijalista, zagovornik ženskih prava i zemljišne reforme. Bio je, također, sklon spiritualizmu.Tijekom vremena zaboravljen i većini ljudi nije poznato da je neovisno o Darwinu došao do teorije evolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:40