GLOBALNA ZABLUDA?

'ZABRANA OPOJNIH DROGA NAJGORA JE ZNANSTVENA CENZURA NAKON GALILEJA' Bivši savjetnik britanske vlade

 PUZ / Cropix

Zabrana droga poput kanabisa, ludih gljiva i ostalih psihoaktivnih supstanci znanstvena su cenzura i potkopavaju istraživanja o njihovim potencijalno važnim koristima na polju medicine - tvrde vodeći svjetski stručnjaci.

Zakoni i međunarodne konvencije iz vremena 60-ih godina prošlog stoljeća unazadila su istraživanja u ključnim područjima - kao što je istraživanje ljudske savjesti, stoji u časopisu " Nature Reviews Neuroscience ".

- Zabrana droga bazirana je na pretpostavkama o opasnostima, ali su u mnogim slučajevima te opasnosti prenapuhane - kazao je David Nutt, profesor psihofarmakologije na Imperial College London.

David Nutt

U izjavi popraćenoj tekstom objavljenom u časopisu "Nature Reviews Neuroscience", profesor Nutt tvrdi da su zakoni doveli do "najgoreg slučaja znanstvene cenzure još od vremena kad je Katolička crkva zabranila djela Kopernika i Galileja.

- Zakoni nikada nisu osvježeni unatoč znanstvenim postignućima i sve većem broju dokaza da je većina spornih droga relativno sigurna. I čini se da međunarodna zajednica nikada neće promijeniti te zakone - kazao je.

- Racionalniji pristup regulaciji droga omogućio bi znanstvenicima napredovanje u proučavanju ljudske savjesti i moždanih mehanizama psihoze, te bi moglo voditi ka revolucinarnim tretmanima u liječenju depresije ili posttraumatskog stresnog poremećaja - kazao je Nutt.

Inače, David Nutt i Leslie King, obojica bivši savjetnici britanske vlade za pitanja o drogi, 2009. su dobili otkaze zbog kritiziranja vlade koja je ignorirala njihove znanstvene savjete oko kanabisa i ecstasyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:32