ZAOBILAZI IMUNITET

Zabrinjavajuće vijesti stižu s Otoka: Većina zaraženih omikronom primilo je dvije doze cjepiva

UKHSA upozorava da bi omikron varijanta u teoriji mogla zaobići imunitet stečen cijepljenjem i imunitet stečen prirodnim putem

 Daniel LEAL/AFP
Većina osoba koje su se u Britaniji zarazile delta sojem također su bile cijepljene s obje doze cjepiva

Više od pola stanovnika Velike Britanije koji su zaraženi omikron varijantom koronavirusa SARS-CoV-2 primili su dvije doze nekog cjepiva protiv covida-19, piše Sky News.

Agencija za javno zdravstvo i suzbijanje zaraznih bolesti (UKHSA) u petak je objavila da su u Britaniji do 30. studenog 2021. zabilježene 22 zaraze omikron varijantom koronavirusa te da je 12 od te 22 osobe bilo cijepljeno s dvije doze cjepiva protiv covida-19.

Dvije su se osobe zarazile četiri tjedna nakon što su primile prvu dozu cjepiva, šest ih nije bilo cijepljeno, a zdravstveno stanje dviju osoba nije poznato.

Sky News navodi da podaci UKSHA-e ne sadržavaju informacije o tome koliko dobro cjepiva štite od omikrona.

Većina osoba koje su se u Britaniji zarazile delta sojem također su bile cijepljene s obje doze cjepiva. Sky News piše da je tomu tako jer je više od 80 posto osoba starijih od 12 primilo dvije doze cjepiva protiv covida.

UKHSA upozorava da bi omikron varijanta u teoriji mogla zaobići imunitet stečen cijepljenjem i imunitet stečen prirodnim putem, odnosno preboljenjem virusa. UKHSA upozorava i da bi omikron mogao smanjiti učinkovitost terapije monoklonskim antitijelima.

Monoklonsko antitijelo vrsta je proteina, odnosno antitijela koje je dizajnirano za prepoznavanje i pričvršćivanje na određenu strukturu - primjerice protein šiljka koronavirusa SARS-CoV-2. Monoklonska antitijela najbolje djeluju kada se daju u ranoj fazi infekcije.

UKHSA je dodala da se zaraza omikronom može otkriti pomoću PCR testa.

Znanstvena savjetodavna grupa za hitne situacije (SAGE) u petak je objavila da bi se omikron mogao lakše širiti zrakom, ali da se radi o "preliminarnim indikacijama" koje su donesene s "malo uvjerenja".

UKHSA kaže da je dosad u Engleskoj zabilježeno 29 zaraza omikronom, a Britanski konzorcij za istraživanje genoma covida-19 kaže da ih je 56. UKHSA kaže da će uskoro ažurirati svoje brojke te da će broj zaraza iznositi najmanje 66.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:21