KRAJ MISIJE

ZADNJI SATI LETJELICE U DUBOKOM SVEMIRU Buši komet, ali nema energije za slanje podataka

 AFP

Znanstvenici Europske svemirske agencije (ESA) danas su landeru Philae, koji je u srijedu sletio na 67P/Čurjumov-Gerasimenko, poslali naredbu da aktivira bušilicu, uzme uzorke tla i počne analizu u malom laboratoriju.

To je vrlo rizičan dio misije jer bi aktiviranje bušilice moglo destabilizirati lander koji se prilikom slijetanja nije uspio harpunima pričvrstiti za tlo.

Usto, Philae se spustio u udubinu u sjeni stijena i do njegove solarne ploče stiže premalo Sunčevih zraka. Stoga nema dovoljno energije za punjenje baterija. Kako bi se baterije uskoro mogle istrošiti, sudbina landera sada je neizvjesna.

“Bušilica je danas bila aktivna, ali ne znamo hoće li Philae uspjeti ispitati uzorke i imati dovoljno energije da pošalje rezultate”, rekao je za BBC Stephan Ulamec, voditelj projekta Philae Lander.

“Stižemo do kraja misije i spremni smo preuzeti sve više rizika. Ipak, presretni smo zbog onoga što smo dosad uspjeli uraditi. Nedostaje nam bušenje tla”, izjavio je Paolo Ferri, voditelj operacija u misiji Rosetta.

Lansirana 2004. više od 1,3 mlrd. eura vrijedna Rosetta prva je misija kojoj je pošlo za rukom spustiti lander na komet.

- To nije bačen novac. On je uložen u europske znanstvene institucije, industriju i radna mjesta. Svakog građanina EU Rosetta je koštala samo 3,5 eura, manje od kino ulaznice - rekao je Ante Radonić, šef planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:17