SVIJET EKSTREMA

ZAPANJUJUĆE NASA-ino OTKRIĆE Na dalekom planetu vjetrovi pušu brzinom zvuka, a vruće je kao u paklu

 NASA/ESA / NASA/ESA

BALTIMORE Tim znanstvenika NASA-e izradio je temperaturnu kartu planeta WASP-43b koji se nalazi 260 svjetlosnih godina udaljen od Sunčevog sustava. Uspjeh je tim veći kad se zna da se planet nalazi tik uz svoju zvijezdu, a jedna godina na WASP-43b, vrijeme potrebno da planeta obiđe oko svoje zvijezde, traje tek 19 sati.

Takva blizina rezultirala je ogromnim razlikama u temperaturi na površini planete. Strana okrenuta prema zvijezdi 'prži' se na temperaturama od 1.650 Celzija, što je dovoljno vruće da rastali čelik, dok noćna strana planeta ima 'ugodnih' petstotinjak Celzija.

WASP-43b je plinoviti div, poput Jupitera ili Saturna. Za razliku od naših planetarnih divova, na WASP-43b sve je puno toplije, brže i snažnije. Vjetrovi koji pušu atmosferom užarenog planeta putuju brzinom zvuka, sva voda nalazi se u obliku vodene pare, a sam planet, iako dimenzijama sličan, dvostruko je gušći od Jupitera.

Znanstvenici su izvršili brojna mjerenja u atmosferi WASP-43b, a sve kako bi bolje shvatili proces nastanka nebeskih tijela i odredili količinu vode u plinovitim divovima. Naime, naši su džinovski planeti predaleko od Sunca, pa je sve voda u obliku leda 'potonula' u dublje dijelove atmosfere, dok se kod WASP-43b sva voda nalazi u gornjim slojevima atmosfere, u obliku vodene pare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:38