BURNA ATMOSFERA

Zašto je vrijeme u Europi poludjelo? Meteorolog: ‘Ne može se baš sve povezati s klimatskim promjenama‘

Prizor iz Erfstadta u Njemačkoj
 Sebastien Bozon/AFP
‘Ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promjenama, ali zasad treba pričekati‘

Iz Zapadne Europe i dalje stižu dramatične slike poplavama pogođenih mjesta. Poplave “biblijskih razmjera” dosad su odnijele barem 150 života, a spasitelji i dalje tragaju za stotinama nestalih ljudi. Pogoršanje vremena s obilnim kišama u petak poslijepodne zahvatilo je i našu zemlju, ali srećom posljedice nisu bile katastrofične kao u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

No, neki su gradovi poput Nove Gradiške i Belog Manastira bili na udaru nevremena i obilnih kiša. Kako su priopćili iz Hrvatskih voda, procjenjuje se da je u Novoj Gradiški u petak popodne palo oko 100 litara kiše po četvornom metru koja je u nekim dijelovima naselja uzrokovala urbane poplave. Hrvatske vode jučer su proglasile pripremne mjere obrane od poplava na području gornje, srednje i donje Save s obzirom da prognoziranu obilnu oborinu mogu popratiti nagli porasti vodostaja. “Zbog prognoziranih obilnih oborina u drugom dijelu današnjeg dana, 17. srpnja, na području Gorskog Kotara, Like, središnje te istočne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. U nedjelju, 18. srpnja najveća je vjerojatnost za bujične i urbane poplave u Posavini i brdskim predjelima na području Gorskog Kotara, Like, središnje Hrvatske te zapadne Slavonije”, naveli su iz Hrvatskih voda.

- Ovo je zapravo gotovo isključivo visinska ciklona. Iako manje nego na sjeveru, i dalje ima puno vlage. Sporo rotira i relativno se sporo premješta, gotovo da stacionira. Kao rezultat imamo kišu, ili povremenu kišu većinom umjerenih količina i onda lokalno iznimno velike količine i u kratkom vremenu. U odnosu na katastrofe u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Austriji situacija je time drugačija jer su oni imali oborinu koja je na području velikih regija bila vrlo velika i relativno dugotrajna, a mi imamo generalno umjerenu oborinu s lokalnim maksimumima zbog kojih smo zabrinuti prvenstveno za urbane i bujične poplave. Da usporedim, dok kod nas mogu plivati ulice i kvartovi, kod njih plivaju sela i gradovi - rekao nam je meteorolog Izidor Pelajić.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je vremenska katastrofa koja je zadesila dio Zapade Europe uzrokovana klimatskim promjenama.

- Zasad to ne možemo sa sigurnošću tvrditi, istraživanja će pokazati u idućim mjesecima. Ne može se svaki ekstremni vremenski događaj povezati s promjenom klime. No, ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promjenama - naglasio je Pelajić.

Kišno i oblačno vrijeme očekuje nas i sutra. Kako je objavio Državni hidrometerorološki zavod (DHMZ), u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno uz kišu te pljuskove i grmljavinu, češću u prvom dijelu dana te ponovno navečer. Oborina mjestimice može biti obilnija, osobito u gorskim i središnjim krajevima te u Posavini. Na Jadranu promjenjivo, povremeno uz kišu te lokalne pljuskove i grmljavinu. Prestanak oborina u našoj zemlji očekuje se tijekom ponedjeljka.

Civilna zaštita: Sutra crveno upozorenje za osječku regiju

Područje Osječko-baranjske županije dobilo je crveno upozorenje za sutrašnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, uglavnom u Posavini, a moguće su i bujične poplave na urbanim područjima.

Sutra se na osječkom području očekuje od 60 do 90 milimetara oborina.

"Poduzmite mjere kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija", navodi se objavi Ravnateljstva civilne zaštite.

Očekuju se i prekidi u prometu i u opskrbi električnom energijom i vodom.

Za sutra je izdano i narančasto upozorenje za obilnu kišu u zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji, a oborina će biti od 30 do 90 milimetara uz mogućnost bujičnih poplava.

Žuta upozorenja dobili su kninska, splitska i dubrovačka regija zbog izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Jak vjetar očekuje se na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, pa i olujni udari bure. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:44