I TEBE SAM SIT, KAFANO!

ZAŠTO MAMURLUCI S GODINAMA POSTAJU SVE TEŽI? Kako starimo, tako se sve teže oporavljamo od alkohola. Evo zašto se to događa...

 pIXABAY

Nije neka tajna da se s godinama sve teže oporavljamo od pijanstva i da su mamurluci sve gori. I dok se dvadesetogodišnjak bez problema digne iz kreveta nakon što je cijelu noć visio na nekom šanku, tridesetogodišnjak se budi s užasnom glavoboljom i mučninom u želucu, piše Independent.

To je zato što se vaše tijelo mijenja s godinama i teže mu je procesuirati sav taj alkohol. Evo nekoliko ključnih promjena:

Mijenja se sastav vašeg tijela

S godinama, kod mnogih se ljudi poveća udio masnog tkiva, a smanji mišićna masa. I dok su mišići sastavljeni od oko 75 posto vode, u masnom tkivu vode ima tek oko 10 posto. A kako alkohol lakše apsorbiraju tijela s više mišića (i vode), što više masnoće imate to će alkohol duže biti u vašem sistemu. Osim toga, niža razina vode u tijelu znači i veću opasnost od dehidracije.

Imate manje enzima jetre

Metabolizam alkohola zadatak je jetrenih enzima koji alkohol razgrađuju i izbacuju d+ga iz organizma. No s godinama jetrenih je enzima manje pa je i metabolizam alkohola manje učinkovit.

Proces oporavka tijela je manje učinkovit

Kako se približavate 30. godini, vaše se tijelo sve teže bor s bolestima, infekcijama i naporom. To znači da se poslije lude noći nećete oporaviti tako lako kao prije.

Rjeđe pijete

Kad ste mlađi, ludi noćni izlasci nisu rijetkost. No kako starite, sve češće birate ostanak kod kuće i izležavanje ispred televizora. No nevolja je u tome što zbog rjeđih izlazaka vaše tijelo (i jetra pogotovo) nije naviklo na alkohol pa svako pijanstvo doživljava kao veliki šok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:38