MRAČNA BUDUĆNOST

ZASTRAŠUJUĆA SIMULACIJA Kada bi izbio samo 'mali' nuklearni rat, milijuni mrtvih bili bi tek početak totalnog crnila

COLORADO - Grupa znanstvenika izradila je računalni model posljedica ‘ograničenog’ nuklearnog rata koji prikazuje crnu sliku budućnosti nakon uporabe atomskih bombi.

U scenariju su proučavali posljedice regionalnog nuklearnog rata između Indije i Pakistana, u kojem bi svaka strana detonirala 50 bojevih glava od 15 kilotona.

Prva posljedica nuklearne razmjene bila bi podizanje čak pet milijuna tona crnog ugljika u atmosferu. Poput pepela, crni ugljik bi blokirao sunčeve zrake i trovao ljude.

Nakon crne kiše, smrtonosne vremenske fronte koja bi devastirala ostatke čovječanstva nakon nuklearnog rata, temperatura Zemlje počela bi naglo padati.

Nakon prve godine, temperatura bi pala 1°C, a nakon pet godina prosječne temperature bile bi 1,5°C niže nego danas. Nakon dvadeset godina, Zemlja bi se ponovno počela grijati, i temperature bi se vratile na samo 0,5°C hladnije nego danas.

Uz znatno globalno hlađenje, veliki problem bio bi i veliki gubitak ozonskog omotača. Zemlja bi ukupno mogla izgubiti i do 50% ozonskog omotača iznad naseljenih područja.

Pad temperature prouzročio bi smrtonosno zaleđivanje koje bi devastiralo poljoprivredu, a gubitak ozonskog omotača pojačalo bi štetno UV zračenje čak 80%, te bi preživjeli bili izloženi ozbiljnom riziku od raka kože. Sve skupa, od detonacija i njihovih posljedica stradale bi stotine milijuna ljudi, možda i milijarde.

Znanstvenici se nadaju da će ova simulacija relativno malog nuklearnog rata između dvije umjereno naoružane nuklearne nacije, Indije i Pakistana, uvjeriti supersile poput SAD-a i Rusije da se upuste u razgovore o nuklearnom razoružanju.

- Spoznaja koji bi bio učinak 100 malih nuklearnih detonacija trebalo bi potaknuti na uklanjanje više od 17,000 bojevih glava koje danas postoje u svijetu, stoji u zaključcima simulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:15