SKUP O ISTRAŽIVANJU RAKA

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE Rak je drugi uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj, po tome smo među najgorima u svijetu

Ivan Đikić, Sonja Levanat i Joseph Schlessinger
 Dragan Matic / CROPIX
Na konferenciji u Zagrebu je i Joseph Schlessinger,  jedan od najvećih farmakologa u svijetu

- Ciljana tumorska terapija i imunoterapija su najveći uspjesi u liječenju raka u zadnjih 20 godina. Mislim da će u budućnosti biti još više ciljanih terapija i mnogo više načina kako ćemo moći rješavati problem tumorske otpornosti - rekao nam je Joseph Schlessinger, čelnik Odsjeka za farmakologiju Sveučilišta Yale i jedan od najcitiranijih znanstvenika današnjice.

Potomak hrvatskih Židova, rođen među partizanima u Topuskom 1945., Joseph Schlessinger poznat je i kao izumitelj antitumorskih lijekova Sutenta i Zelborafa. U Zagrebu sudjeluje na konferenciji “Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije”, u organizaciji Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR).

- Ovo je naša peta konferencija, a organiziramo je svake dvije godine. Cilj je upoznati ljude u Hrvatskoj s istraživanjima u svijetu i pružiti mogućnost povezivanja različitih grupa koje se bave bazičnim i kliničkim istraživanjem raka. Ove godine glavna su nam tema novi lijekovi i nove terapije u liječenju raka - rekla je dr. Sonja Levanat, predsjednica HDIR-a i voditeljica Laboratorija za nasljedni rak na Institutu Ruđer Bošković.

Konferencija je okupila stotinjak sudionika, a od vrhunskih svjetskih znanstvenika, uz prof. Schlessingera, sudjeluju prof. Anton Berns s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj i prof. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

- Tumori su jako kompleksni i heterogeni, a svaka stanica u tumoru ima svoje karakteristike. Danas saznajemo koliko je mutacija u svakom tumoru, a preko toga možemo stvarati nove terapije. Imunoterapija, za koju je ove godine dodijeljena Nobelova nagrada, jedan je od najvećih uspjeha, ali i izazova - rekao je prof. Đikić.

Rak je čak drugi uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima EU, u Hrvatskoj od raka umire 333 oboljelih na 100.000 stanovnika, što nas svrstava na visoko 10. mjesto u svijetu po smrtnosti od raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:19