GLAZBA ZA RAZMIŠLJANJE

ŽELITE BITI KREATIVNIJI I SRETNIJI? Stručnjaci došli do iznenađujućeg otkrića: Samo 15 sekundi slušanja ove skladbe potaknut će kreativnost u vama

 Profimedia, Cultura RM
 

Kreativnost je vrlo važna karakteristika, slažu se stručnjaci, zahvaljujući kojoj ljudi pronalaze inovacije, a za poznate probleme imaju nova rješenja. Na tome se pak grade karijere. Premda se glazbena terapija uglavnom koristi za smanjenje stresa, znanstvenici su otkrili da može potaknuti i kreativnost.

Stručnjaci sa Sveučilišta Radboud, čije je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Plos One, podijelili su ispitanike u pet grupa. Svaka je grupa nasumičnim odabirom dobila jednu od četiri skladbe za poslušati ili su sjedili u tišini prije i za vrijeme obavljanja kreativnih zadataka.

Za bolje raspoloženje i podizanje kreativnosti neuroznanstvenici su odabrali ove skladbe: ‘The Swan’ Camillea Saint-Saensa koja je pozitivno utjecala na raspoloženje, ali nije davala poticaje nego je smirivala; ‘The Planets: Mars, The Bringer of War’ Gustava Holsta koja je na ispitanike utjecala negativno, izazvala nemir i tjeskobu; ‘Adagio for Strings’ Samuela Barbera koji je izazivao tugu i usporenost; ‘Četiri godišnja doba: Proljeće’ Antonija Vivaldija koja je jedina izazvala pozitivne osjećaje, veselje, a usto je djelovala poticajno na keativnost.

Zadaci su bili fokusirani na divergentno mišljenje koje se često koristi kao sinonim za kreativnost. Radi se o ‘razmišljanju u više pravaca’ nasuprot ‘jednocrtnom razmišljanju’. U tom smislu osoba istražuje širok spektar mogućih rješenja ili različit put do rješenja.

‘Divergentno mišljenje je danas ključno za znanstvena, tehnološka i kulturna područja jer su inovacija i ideja osnove’, stoji u studiji,

Najbolje rezultate postigla je grupa koja je slušala Vivaldija. Njegovo ‘Proljeće’ najviše je inspiriralo ispitanike, a znanstvenici tvrde da je dovoljno poslušati pjesmu samo nekoliko sekundi, piše Inc.

Otkrili su i da je potpuno nevažno zna li osoba o kojoj se pjesmi radi. Navodno utječe na kreativnost i ako ispitanik ne prepoznaje skladbu ili mu se čak ne sviđa.

Poslušajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 06:50