OPSEŽNA STUDIJA

ŽELITE IMATI DJECU? Smijete pušiti cigarete i piti alhohol, ali konzumacija marihuane itekako će vam smetati!

A man smokes marijuana during a demo for its legalization in Medellin, Colombia on May 7, 2011. Hundreds of youngsters marched in several events throughout Latin America, under the slogan "Cultivate your rights". AFP PHOTO/ FREDY AMARILES
 AFP

Muškarci koje žele imati djecu trebali bi prestati konzumirati marihuanu. Naime, znanstvenici u dosad najopsežnijoj studiji o učincima načina života na kvalitetu sperme otkrili su kako pušenje trave ima ozbiljne posljedice na plodnost.

Prema istraživanju provedenom nad 2249 muškarca, ova laka droga udvostručuje šanse onima mlađim od 30 godina da stvaraju abnormalnu spermu.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Sheffield i Manchesteru ustvrdili su da pušenje marihuane zapravo i jedini životni odabir koji negativno utječe na stvaranje sperme - čak ni gojaznost, alkohol i duhan te usko donje rublje, kako se dosad vjerovalo, ne utječu na plodnost.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Sličan učinak otkriven je ljeti, iako stručnjaci smatraju da za to nije odgovorna vrućina već dužina dana koja utječe na hormonalne promjene.

Znanstvenici vjeruju kako su mlađi muškarci pogođeniji negativnim učincima marihuane jednostavno zato što konzumiraju veće količine.

Vođa studije objavljene u znanstvenom časopisu Human Reproduction, dr. Allan Pacey, kazao je kako bi oni koji učestalo puše travu morali prestati to činiti ako žele postati roditelji i to najmanje tri mjeseca prije.

Isto tako, studija otkriva kako suzdržavanje od seksualnih aktivnosti više od šest dana poboljšava kvalitetu sperme.

Točan razlog zašto kanabis utječe na produkciju sperme nije utvrđen.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 21:36