OSTVARENO NEMOGUĆE

Želite nekome reći da ga zaista volite? Poklonite mu PLAVU ružu!

Stoljećima je plava ruža bila predmetom neostvarene ljubavi i potrage za nemogućim. Sada će, međutim, tehnologija omogućiti da se neke ljubavi možda ostvare

Plava ruža, koja je dugo predstavljala simbol nedohvatnosti, od ove će se jeseni pojaviti u trgovinama diljem SAD-a i Kanade. Imenovana 'Aplauz', ruža je genetski modificirana da sintetizira delphinidin, pigment koji se može naći u većini plavog cvijeća, priopćila je kompanija Suntory .

Ruža je prvi puta predstavljena u Tokiju 2009. godine, nakon 20 godina istraživanja od strane Suntoryja, japanske kompanije koja destilira viski, te Florigene, australske podružnice Suntoryja.U srijedu je Suntory najavio kako će se ruža od studenog moći nabaviti kod odabranih cvjećara diljem Sjeverne Amerike. Očekuje se da će cijena biti deset puta veća od 'normalne' ruže.

Iako će se cvijet više činiti srebrno ljubičastim nego nebesko plavim, Aplauz je najbliži pokušaj znanstvenika da naprave plavu ružu.

Ruže se među ljudima nalaze više od 5000 godina otkako je čovjek kultivirao tu biljku. Plave su ruže oduvijek bile predmet mita, a ponajviše stoga jer se do nedavno nisu mogle uzgajati. Ruže dolaze u brojnim nijansama crvene, ružičaste, žuta i bijele, no nemaju prirodnu mogućnost proizvodnje plavog pigmenta.

Stoljećima je plava ruža bila predmetom neostvarene ljubavi i potrage za nemogućim. Sada će, međutim, tehnologija omogućiti da se neke ljubavi možda ostvare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:04