KAO U 'ARMAGEDONU'

Zemljani uzvraćaju udarac: ESA će 2015. gađati asteroid kako bi mu skrenula putanju!

 ESA
Satelit Hidalgo će udariti u asteroid Aphopis, a sve će snimati drugi satelit Sancho

Europska svemirska agencija pokušat će izvesti nešto što je do sada bilo rezervirano samo za znanstveno-fantastične filmove - bombardirat će asteroid kako ne bi udario u Zemlju.

Dio je to projekta Don Quijote , zakazanog za 2015. godinu, a meta je Aphopis , asteroid za kojeg postoji šansa 1:250,000 da udari u Zemlju 2036. godine. Cilj projekta je praktično provjeriti teoriju da se djelovanjem sa Zemlje može promijeniti putanja nadolazećeg nebeskog tijela.

Eksperiment će činiti dva satelita - Sancho i Hidalgo.

Sancho će najprije doći u Aphopisovu orbitu i pratiti ga mjesecima kako bi ustanovio njegovu strukturu i masu.

Kada znanstvenici prikupe dovoljnu količinu podataka na put će krenuti Hidalgo, kojeg će se moći ciljati s preciznošću od 50 metara. Njegov cilj je udariti u asteroid i skrenuti mu putanju. Kako bi efekt udara bio što veći Hidalgo je dizajniran tako da bude što masivniji te će zadržati svoj pogonski modul, koji ostali sateliti odbacuju nakon uporabe.

Nakon što se Hidalgo sruši na asteroid Sancho će bilježiti promjene iz orbite te na Aphopisa ispaliti paket elektronske opreme koja će padati prema središtu asteroida kako bi prikupila dodatne podatke.

Ukoliko se pokaže uspješnim, eksperiment bi mogao postati začetkom sustava za rano uzbunjivanje koji bi Zemljane upozoravao na moguće prijetnje iz svemira .

Kritičara ipak ima, jer se neki stručnjaci boje da bi zadiranje u orbitu asteroida moglo dovesti do apokaliptičnog scenarija - umjesto da se asteroid skrene u dubine svemira, Aphopis bi se upravo zbog naše intervencije mogao zaletjeti prema Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:15