OPASNA LJEPOTA

Žene sve češće idu na estetske operacije vagine

Zagreb, 070909.KBC Rebro.Reportaza o odijelu plasticne kirurgije u bolnici Rebro.Na slici: U tijeku je operacija.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Sve više žena u svijetu podvrgava se operacijama kojima je cilj ljepši izgled njihovih spolnih organa, međutim, stručnjaci upozoravaju kako se informacije o mogućim rizicima ne ističu dovoljno.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Obstetrics and Gynaecology postavlja pitanje i same etičnosti estetske korekcije izgleda genitalija.

Naime, stručnjaci ističu kako je ova moda posljedica propagande koja kao standard nameće predpubertetski homogeni izgled vagine. Ginekologinja Sarah Creighton i psihologinja Lih-Mei Liao uvjerene su da su psihološka savjetovanja na tu temu kvalitetnije rješenje od podvrgavanja čest skupim operacijama – u Velikoj Britaniji njihova se cijena kreće oko 3000 funti.

Broj Britanki koje su se podvrgnule operacijama protekle godine u odnosu na prethodnu povećao se za čak 70 posto na 1.118 i to samo preko zdravstvenog osiguranja. Taj porast je vrlo značajan osobito kada se zna da se većina operacija obavlja kod privatnika.

Iako većina žena priznaje da žele pod nož kako bi bile privlačnije partnerima, neke kao razlog za operaciju navode probleme s rubljem, druge sjedenje i vožnju biciklom, a treće u poteškoće u spolnom odnosu. Međutim, dr. Creighton upozorava kako operacije mogu imati upravo suprotan efekt - oštetiti živce i time ozbiljno smanjiti osjetljivost tog područja i spolni užitak.

- Potrebno je obaviti istraživanja koja bi otkrila psihološke pokretače žena koje se odlučuju na žrtvovanje osjetljivog tkiva koje pridonosi spolnom užitku radi izgleda koji je donedavno bio imperativ samo za glamurozne manekenke – kaže dr. Creighton.

Osim toga operirane žene prilikom rađanja mogu imati poteškoće slične onima kroz koje prolaze žene u nekim kulturama koje se podvrgavaju ritualnom obrezivanju. Brojni dokumenti danas potvrđuju kako obrezane žene obilnije krvare i imaju jače bolove tijekom poroda, a veća je i smrtnost njihove djece.

Estetski kirurzi, međutim, smatraju da operacije nisu naročito štetne te da mogu pomoći osobito onim ženama koje imaju problema s ozbiljnim hipertrofijama tkiva u tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:11