IZRAELSKI MEGIDO

ZLOGLASNI ZATVOR SELI ZBOG VELIKOG OTKRIĆA Nakon godina molbi i problema s Armagedona odlazi tisuću opasnih zatvorenika, preuzimaju arheolozi

Zatvorenik čisti mozaik na arheološkom nalazištu ispod zatvora Megiddo
 Ronen Zvulun / REUTERS
 

Na Armagedonu se zlu stvarno približava kraj - stari izraelski zatvor za okorjele kriminalce izgrađen blizu drevnih ruševina Megida, po tradiciji mjesta apokaliptične biblijske bitke dobra i zla, bit će premješten.

Pola sata vožnje južno od Nazareta, Armagedon je popularno odredište turistima u posjetu Svetoj Zemlji.

U blizini je i zatvor maksimalne sigurnosti Megido.

Godine 2005., prilikom radova na obnovi i širenju zatvora, ispod njega je otkrivena kršćanska dvorana za molitvu iz trećeg stoljeća, uključujući i mozaik u slavu "Bogu Isusu Kristu".

Ondje su odmah stigli najbolji izraelski arheolozi, mozaik je u cijelosti iskopan, antikviteti izvađeni, a nalazište je potom pod nadzorom stručnjaka ponovno prekriveno.

"Kada smo ispod zatvora otkrili mozaik, bili smo uzbuđeni cijelu jednu minutu", rekao je Matthew Adams, ravnatelj jeruzalemskog Instituta za arheološka istraživanja.

"I onda shvatili... Iznad je zatvor maksimalne sigurnosti, nikad nećemo ništa moći učiniti s time", objasnio je Adams, koji je godinama vodio iskapanja u okolici Amargedona.

Sada, nakon godina molbi, zakonskih i birokratskih problema, vlada je napokon pristala premjestiti zatvor. Očekuje se da će arheolozi za otprilike tri godine imati slobodne ruke za nastavak istraživanja.

I već su uzbuđeni. "Kada maknu zatvor, moći ćemo istražiti taj uistinu čudesan i zanimljiv dio razvoja ranog kršćanstva, onako kako nismo mislili da ćemo moći", kaže Adams.

Workers dig at the Tel Megiddo Archaeological site in northern Israel July 24, 2018. Picture taken July 24, 2018. REUTERS/Amir Cohen
Amir Cohen / REUTERS
Arheološko nalazište ispod zatvora Megiddo

Zatvor, u kojem su nekad bili smješteni militanti Hamasa i Islamskog džihada, nalazi se nekoliko stotina metara južno od samog Megida, brežuljka na kojem su arheolozi pronašli zidine stare najmanje 7000 godina.

Između zatvora i brežuljka nalazi se u većoj mjeri neiskopana vojarna rimske šeste legije za koju se pretpostavlja da ju je izgradio car Hadrijan.

Vjeruje se da je naziv Armagedon iskrivljena verzija hebrejskih riječi Har Megiddo - brdo Megido.

Iako malen, brežuljak je bio poprište brojnih drevnih bitaka jer nadvisuje dolinu Jezereel, kojom su vojske marširale od davnina na putu ka Sredozemlju.

Najstariji pisani spomen Megida datira iz vladavine egipatskog faraona Tutmozisa III., koji je ondje pobijedio sirijske i kanaanske države 1468. prije Krista. Ondje se vojevalo i do prije sto godina, kada je britanski vojni zapovjednik, general Edmund Allenby porazio osmanske snage.

Ali je ipak najpoznatiji iz apokaliptične posljednje knjige Novoga zavjeta "Otkrivenja", koja kazuje o završnoj bitki snaga dobra, Božjih snaga, protiv snaga zla.

Najvažniji put antike

"Megido je bio važan jer se nalazio na međunarodnom putu koji je povezivao Egipat s Mezopotamijom, s Damaskom, s Malom Azijom. Tko god je vladao Megidom, imao je kontrolu nad najvažnijim putom antičkog svijeta", rekao je profesor Israel Finkelstein, arheolog sa sveučilišta u Tel Avivu.

Ondje je mnogo slojeva povijesti i izuzetno ih je važno točno datirati.

Artifacts, which were exposed during excavation work, are seen at the Tel Megiddo Archaeological site in northern Israel July 24, 2018. Picture taken July 24, 2018. REUTERS/Amir Cohen
Amir Cohen / REUTERS
Arheološko nalazište ispod zatvora Megiddo

"Jedan je način da se to radi po Bibliji, a drugi je radiokarbonsko određivanje vremena. Uzimanje Biblije kao izvora, uza sve dužno poštovanje, uvijek je problematično jer je u pitanju tko je autor određenog dijela, koji mu je bio cilj, kakva mu je ideologija i tako dalje", kaže Finklestein.

"Ali kada radite s ugljikom-14, imate solidno uporište za određivanje vremena", naglasio je.

Nakon što zatvor s tisuću opasnih zatvorenika bude premješten, izraelske turističke vlasti oko Amargedona planiraju podići kompleks koji će kombinirati turizam, arheologiju i prirodu. Očekuje se privlačenje 300 tisuća turista godišnje, dvostruko više nego danas.

Megido je prije dvije tisuće godina bio kulturni 'melting pot' sa Židovima, kršćanima i Rimljanima na jednom mjestu, kaže Adams. Dosadašnji nalazi upućuju na to da su odnosi između ranih kršćana i Rimljana bili složeniji nego što se misli.

"Tipično, uvijek mislimo na to kako su Rimljani progonili kršćane", rekao je Adams, sugerirajući ipak da stvari nisu bile tako jednostavne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:27