NEOČEKIVANO OTKRIĆE

ZNANSTVENICI IZNENAĐENI Divovska podvodna planina otkrivena usred oceana

 Sveučilište Novi Hampshire

HONOLULU - Znansvenici su otkrili divovsku planinu u Pacifiku, koja se uzdiže 1.100 metara iznad morskog dna, koje se nalazi na 5.100 metara dubine. Ovo spektakularno otkriće nalazi se oko 2.600 kilometara južno od Havaja.

Tim istraživača koje je predvodio znanstvenik iz New Hampshiera, James Gardner, tražio je vanjski rub sjevernoameričke kontinentalne ploče.

Dok su snimali jedan od najneistraženijih dijelova Pacifika, oko 300 kilometara jugoistočno od nenaseljenog otoka Jarvis, podvodna planina pojavila se potpuno neočekivano.

- Ovakve planine su vrlo česte, rekao je Gardner u objavi za tisak.

- No, ne znamo za njih jer većinu lokacija koje snimimo nikad prije nisu snimljene, kazao je.

S obzirom da postoje samo satelitske snimke niske rezolucije za većinu morskog dna na Zemlji, mnoge podvodne planine ovakve veličine ne vide se na satelitskim snimkama.

Podvodne planine nastaju usljed vulkanske aktivnosti, i najčešće se nalaze na granicama kontintenalnih ploča, no katkad se mogu naći i usred ploča, na žarišnim mjestima pojačane vulkanske aktivnosti.

Najveća planina na svijetu, od podnožja do vrha, je ugašeni vulkan Mauna Kea na Havajima - 10.200 metara ukupne visine, no samo 4000 metara nalazi se iznad površine mora. Mount Everest, s druge strane, visok je samo 8.850 metara, no u cijelosti se nalazi iznad površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 23:04