MINISTARSTVO vs. RUĐER

Znanstvenici: Ministar se ponaša baš kao Ranković

 Davor Pongračić/Cropix
Dr. Nevenko Bilić tvrdi da je ministrov poziv izazvao ogorčenje članova te će biti sazvana nova, izvanredna sjednica Vijeća

ZAGREB - Višemjesečni nesporazumi i tenzije između Instituta “Ruđer Bošković” (IRB) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) jučer su eskalirali iznenadnim telefonskim pozivom ministra Radovana Fuchsa tijekom sjednice Znanstvenog vijeća (ZV) IRB-a. Okupljeni znanstvenici, članovi Vijeća, ministrov su poziv shvatili kao pritisak te usporedili to s metodama rada Aleksandra Rankovića.

Komplicirana situacija

- Mi smo na sjednici željeli donijeti kritički intoniranu Izjavu koju bismo zatim uputili Ministarstvu. Ta se izjava uvelike odnosi na restruktuiranje IRB-a. Nažalost, već neko vrijeme između Ministarstva i IRB-a ne postoji prava komunikacija i javljaju se tenzije - rekao je dr. Nevenko Bilić, predsjednik Vijeća.

Prema njegovim riječima, Izjava je bila nedorađen interni institutski dokument koji je neočekivano dospio ministru u ruke. On je zatim Bilića nazvao tijekom sjednice.

- Reagirao sam tako jer Vijeće ne može donositi takve deklaracije bez uvida u kompleksnost situacije. Mislim da bi bilo korisnije i konstruktivnije da smo o tome razgovarali i raspravljali - rekao je ministar Fuchs. Naglasio je na između Ministarstva i Instituta nema ni sukoba ni tenzija.

- Tenzije postoje na samom Ruđeru, između ravnateljice i Upravnog vijeća, ali i između pojedinih interesnih skupina. U Institutu je teška situacija i stalno mi stižu anonimna pisma o ravnateljici, Upravnom vijeću i raznim pojedincima - rekao je Fuchs, istaknuvši da njegov poziv nije bio pritisak.

Izvanredna sjednica

Dr. Bilić, međutim, tvrdi da je ministrov poziv izazvao ogorčenje članova Znanstvenog vijeća. Stoga će uskoro biti sazvana izvanredna sjednica tog vijeća na kojoj će se donijeti Izjava.

Institut “Ruđer Bošković” najveća je hrvatska znanstvena-kuća koju je prije 60 godina utemeljio pokojni Ivan Supek. Desetljećima je Ruđer bio jedan od simbola nacionalne prepoznatljivosti u svijetu, no već dugo više nije u “svjetskoj ligi”. Stoga se posljednjih godina stalno ističe potreba za retruktuiranjem IRB-a.

- ‘Ruđer’ je najveći hrvatski institut i njegova uloga u našem društvu je neupitna - zaključio je ministra Fuchs.

Tko će platiti 20 milijuna kuna

Jedna od točki prijepora IRB-a i MZOŠ jest isplata oko 20 milijuna kuna za tzv. otežane uvjete rada. Naime, oko 90 posto “Ruđerovih” djelatnika dobivalo je od MZOŠ-a dodatak na plaću zbog otežanih okolnosto rada (primjerice, eksperimenata s povišenom razinom radioaktivnosti). No, posljednjih godina te su isplate izostale pa je veliki broj djelatnika angažirao odvjetnike i tužio Institut. Tako se ukupna svota popela na 20 milijuna kuna, a MZOŠ i IRB se prepucavaju oko tko bi to trebao platiti

- Rekao samo dr. Biliću da je u sadašnjoj teškoj situaciji trebalo postići nagodbu s djelatnicima tim više što je visinu dodatka na plaću Institut ugovarao sam, a ona se kretala između pet i 30 posto od iznosa plaće - pojasnio je ministar Fuchs. (T.R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:03