VELIKO OTKRIĆE

Znanstvenici: Novi lijekovi uništavaju tumorske stanice kod raka glave i vrata čak i u terminalnoj fazi

Kemoterapija; ilustracija
 Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia
Kombinacija lijekova nivolumaba i ipilimumaba dovela je do značajnog smanjenja tumora kod pacijenata s rakom glave i vrata

Novi lijekovi protiv raka mogu uništiti tumore kod pacijenata s karcinomom glave i vrata čak i u terminalnoj fazi bolesti, otkrili su znanstvenici, piše Guardian.

U istraživanju koje označava prekretnicu u liječenju raka, koktel imunoterapijskih lijekova iskoristio je imunološki sustav pacijenata da ubije vlastite stanice raka i potakne 'pozitivan trend preživljavanja', kazao je tim znanstvenika s Instituta za istraživanje raka (ICR) u Londonu i iz Royal Marsden NHS zaklade.

Jedan pacijent, za kojeg se očekivalo da će umrijeti prije četiri godine, opisao je 'nevjerojatan' trenutak kad su ga medicinske sestre nazvale nekoliko tjedana nakon što se pridružio istraživanju i rekle mu da je njegov tumor 'potpuno nestao'. 77-godišnji muškarac sada uopće nema rak, a prošli je tjedan proveo na krstarenju sa suprugom.

Znanstvenici su otkrili da je kombinacija lijekova nivolumaba i ipilimumaba dovela do smanjenja veličine tumora kod pacijenata s rakom glave i vrata u terminalnoj fazi. Kod nekih je rak potpuno nestao, a liječnici su bili iznenađeni jer nisu pronašli niti traga bolesti.

Kombinacija dvaju lijekova za imunoterapiju možda je učinkovito oružje za borbu protiv nekoliko oblika uznapredovalog raka, vjeruju stručnjaci. Rezultati ranijih ispitivanja ove kombinacije lijekova, pokazali su nešto slično i kod terminalno bolesnih pacijenta s rakom bubrega, kože i crijeva.

Osim što povećava dugoročne šanse za preživljavanje pacijenata, imunoterapijski tretman također izaziva daleko manje nuspojava u usporedbi s često iscrpljujućom kemoterapijom, koja je standardni tretman koji se nudi pacijentima s uznapredovalim rakom.

Rezultati ispitivanja u fazi 3, u koje je bilo uključeno gotovo 1.000 umirućih pacijenata s rakom glave i vrata, nisu bili statistički značajni, ali jesu 'klinički značajni', navodi ICR, s tim da su neki pacijenti poživjeli mjesecima ili godinama dulje i imali manje nuspojava.

'Ovo su obećavajući rezultati', rekao je prof. Kristian Helin, izvršni direktor ICR -a. 'Imunoterapije su blaži i pametniji tretmani koji pacijentima mogu donijeti značajne dobrobiti.'

U Velikoj Britaniji se godišnje kod 12.000 ljudi dijagnosticira rak glave i vrata, a mnogima će rak, kad se otkrije, već biti u uznapredovaloj fazi. Postoji hitna potreba za boljim i nježnijim tretmanima koji će pacijentima produljiti život dulje od sadašnjeg standarda.

Kad je Barryju Ambroseu (77) iz Bury St Edmundsa 2017. dijagnosticiran rak grla, rečeno mu je da se već proširio na pluća - i da mu jedino preostaje bolnička palijativna skrb.

No, uslijed sretnog niza događaja koji su mu spasili život, Ambroseu je ponuđena prilika da se pridruži novoj studiji. 'Kad su mi rekli za studiju, nisam oklijevao da se pridružim. Pa što sam mogao izgubiti? Ispostavilo se da je to bio spas', kaže Ambrose.

'Iako sam svaka dva tjedna iz Suffolka morao u bolnicu na liječenje, nisam imao praktički nikakvih nuspojava i mogao sam normalno nastaviti raditi stvari koje volim: jedriti, voziti bicikl i provoditi vrijeme sa svojom obitelji.'

U roku od otprilike osam tjedana od početka liječenja, snimanja su pokazala da je tumor u grlu posve nestao.

'Kad su me nakon dva mjeseca medicinske sestre nazvale da mi kažu da je tumor u grlu potpuno nestao, bio je to nevjerojatan trenutak', rekao je Ambrose. 'Iako je u tom trenutku u mojim plućima još bilo bolesti, učinak je bio zapanjujući.'

Kasnije je prošao kemoterapiju, nakon čega je uslijedila operacija. Trenutno nema nikakvih znakova bolesti.

'Tretman koji sam dobio u Royal Marsdenu bio je nevjerojatan i silno sam sretan što su pronašli lijek koji mi odgovara', rekao je Ambrose. Prošli je tjedan sa suprugom Sue uživao u krstarenju uzduž obale Velike Britanije.

Rezultati ispitivanja pokazuju da je kombinacija imunoterapije imala osobito visoku stopu uspjeha u skupini pacijenata čiji su tumori imali visoku razinu imunološkog biljega zvanog PD-L1.

Stope preživljavanja kod osoba s visokom razinom PD-L1 koje su primale koktel za imunoterapiju bile su najveće ikad zabilježene u prvom terapijskom ispitivanju metastatskog raka glave i vrata ili onog raka koji se ponovno vratio.

Ti su pacijenti živjeli u prosjeku tri mjeseca duže od onih na kemoterapiji. Medijan ukupnog preživljavanja ovih pacijenata bio je 17,6 mjeseci, što je najveći prosjek ikad zabilježen u ovoj skupini pacijenata.

Znanstvenici su rekli da se nadaju da će budući nalazi ispitivanja CheckMate 651, koji je financirao Bristol Myers Squibb, pokazati dodatne prednosti ove terapije kod pacijenata s uznapredovalim rakom glave i vrata.

'Unatoč nedostatku statističke važnosti, ovi su rezultati klinički vrlo značajni', rekao je profesor Kevin Harrington, profesor biološke terapije raka na ICR -u i konzultant kliničkih onkologa u Royal Marsdenu, koji je vodio ispitivanje CheckMate 651. 'Morat ćemo duže pratiti kako bismo vidjeli hoće li i ostali pacijenti u ispitivanju dulje poživjeti.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:48