AUSTRALIJA

Znanstvenici otkrili čemu služi ogromni monolit na otoku Tasmaniji, objašnjenje je prilično zlokobno: ‘To je alat...‘

Znanstvenici kažu da tvrdi diskovi podatke mogu prikupljati i čuvati 30 do 50 godina, ali da rade na sustavu za kompresiju koji bi im omogućio da svoj posao rade mnogo duže

 Earth‘s Black Box (earthsblackbox.com)
Stvaratelji uređaja očekuju da će čovječanstvo "propasti" ako ne dođe do značajnijih promjena te da će "kutija" to zabilježiti

Znanstvenici sa Sveučilišta Tasmanije i drugi stručnjaci na zabačenom dijelu otoka Tasmanije grade uređaj koji bi trebao preživjeti klimatskim promjenama uzrokovane katastrofe i upozoriti preživjele na greške čovječanstva, piše RT.

Uređaj, koji znanstvenici opisuju kao "alat", te koji figurira kao svojevrsna "crna kutija", bit će potpuno spreman tek sredinom 2022. godine, no već je počeo prikupljati podatke. Znanstvenici kažu da je dizajniran da "nas sve nadživi".

Tvrdi diskovi koji se nalaze u uređaju struju dobivaju preko solarnih panela i pomoćnih baterija, bežičnim putem prikupljaju podatke poput temperatura tla i mora, razine ugljičnog dioksida u atmosferi te potrošnju energije od strane čovjeka. Uz to, tvrdi diskovi prikupljaju i kontekstualiziraju novinske članke o velikim svjetskim događajima.

"Kutija" koja se prostire na 40 kvadratnih metara nalazit će se između gradova Strahan i Queenstown.

Prema napisima na internetskoj stranici posvećenoj uređaju, stvaratelji uređaja očekuju da će čovječanstvo "propasti" ako ne dođe do značajnijih promjena te da će "kutija" zabilježiti svaki čovjekov korak na putu do te propasti. Također, na internetskoj će se stranici moći pročitati i sirovi podaci koje će uređaj prikupiti.

Znanstvenici kažu da tvrdi diskovi podatke mogu prikupljati i čuvati 30 do 50 godina, ali da rade na sustavu za kompresiju koji bi im omogućio da svoj posao rade mnogo duže.

Neki misle da bi uređaj koji bi trebao služiti budućim generacijama mogao dovesti do određenih promjena u sadašnjosti.

- Kada ljudi znaju da ih se snima, to utječe na to što rade i govore - rekao je Jonathan Kneebone, jedan od suradnika na projektu.

Na internetskoj stranici posvećenoj "kutiji" već sada stoji poruka: "Od sada bilježimo sva vaša djela, nedjela i interakcije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:43