OTVORENO NOVO POGLAVLJE

Znanstvenici otkrili DNK star čak dva milijuna godina: ‘Ovakvo okruženje danas ne vidimo nigdje na Zemlji‘

Znanstvenici su identificirali DNK star dva milijuna godina u sedimentu iz ledenog doba na Grenlandu

 Handout/Afp
Fragmenti su više od milijun godina stariji od najstarijeg poznatog DNK sibirskog mamuta

Znanstvenici su identificirali DNK star dva milijuna godina, najstariji dosad, u sedimentu iz ledenog doba na Grenlandu, otvorivši novo poglavlje u paleogenetici.

Najstariji DNK ikad sekvenciran otkriva kako je Arktik izgledao prije dva milijuna godina kada je bilo toplije.

"Probijamo barijeru onoga što smo mislili da možemo postići u smislu genetskih studija", rekao je u srijedu Mikkel Winther Pedersen, koautor nove studije objavljene u znanstvenom časopisu Nature.

"Dugo se mislilo da je milijun godina granica preživljavanja DNK, ali sada smo našli dvostruko stariji" od toga, rekao je on agenciji AFP.

Znanstvenici su pronašli fragmente DNK u sedimentu iz najsjevernijeg dijela Grenlanda, kazao je predavač na Sveučilištu u Kopenhagenu.

Fragmenti "dolaze iz okruženja koje danas ne vidimo nigdje na Zemlji", dodao je. Zamrznut u udaljenom nenaseljenom području, DNK je bio vrlo dobro očuvan.

Nova tehnologija omogućila je znanstvenicima da utvrde da je 41 fragment više od milijun godina stariji od najstarijeg poznatog DNK sibirskog mamuta.

Morali su prvo utvrditi postoji li DNK skriven u glini i kvarcu, zatim vidjeti može li se ukloniti iz sedimenta kako bi ga proučili.

Korištena metoda "pruža temeljno razumijevanje zašto minerali ili sedimenti mogu sačuvati DNK", rekla je Karina Sand, koja je na čelu geobiološkog tima na Sveučilištu u Kopenhagenu i koja je sudjelovala u studiji.

"To je Pandorina kutija koju ćemo tek otvoriti", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:14