NEVJEROJATNA SNAGA

ZNANSTVENICI OTKRILI JOŠ JEDAN RAZLOG ZA DIVLJENJE T-REXU Kada je golemi mesožder grizao, činio je to toliko jako da je s lakoćom mrvio kosti

 Profimedia, Alamy

Znanstvenici su otkrili još jedan razlog za divljenje Tyrannosaurusu rexu. Kada je golemi mesožder zagrizao, činio je to silom jednakom težini triju automobila, što mu je omogućavalo da s lakoćom mrvi kosti.

Znanstvenici su na temelju računalnog modela kreiranog po mišićnoj anatomiji T. rexove čeljusti i analizi njegovih živućih rođaka, poput krokodila, ustanovili da je sila njegova ugriza iznosila oko 3.630 kilograma.

"Dok je god to bilo sačinjeno od mesa i kostiju, T. rex je mogao pregristi što je htio", kazao je paleobiolog s floridskog sveučilišta Gregory Erickson.

Tragovi ugriza na fosiliziranim ostacima kostiju drugih dinosaura pokazuju da je T. rex mrvio kosti. Ta je sposobnost tom golemom stvoru, visokom 13 metara i teškom sedam tona, davala prednost pred ostalim predatorima kojima to nije uspijevalo.

"Tako je dolazio do minerala u kostima i koštane srži", rekao je paleobiolog Paul Gignac sa sveučilišta u Oklahomi, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Science. "Naravno, to je bio i rizik jer je prodiranjem u kost moglo doći do teških oštećenja zuba, ali nagrada je bila bogata".

T. rex je posjedovao najveću silu ugriza od bilo kojeg stvora kojega su znanstvenici proučavali i daleko veću od bilo kojeg živućeg bića. Ali ona nije najsnažnija u povijesti. Procjenjuje se da je golemi krokodil Deinosuchus, koji je živio nekoliko milijuna godina prije T. rexa i težio više od njega, imao silu ugriza od 10.400 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 16:31