HIJERARHIJA VIRUSA

Znanstvenici otkrili kako bi nam najobičnija prehlada mogla pomoći u borbi protiv koronavirusa

Ilustrativna fotografija
 Vstock/Alamy/Profimedia
Znanstvena se zajednica neko vrijeme pitala kako će se koronavirus SARS-CoV-2 uklopiti u tajnovitu hijerarhiju virusa

Znanstvenici sa Sveučilišta u škotskom Glasgowu tvrde da virus koji uzrokuje običnu prehladu može covid-19 izbaciti iz stanica čovjeka, piše BBC.

Naime, poznato je da se neki virusi natječu kako bi upravo oni bili ti koji će uzrokovati infekciju. Znanstvenici kažu da se čini da je rinovirus u tom smislu jači od koronavirusa.

Benefiti spomenutog mogli bi biti kratkotrajni, no znanstvenici kažu da bi rinovirus mogao pomoći potisnuti koronavirus jer je toliko rasprostranjen.

BBC borbu virusa za "privilegiju" da inficira čovjeka opisuje ovako: "Zamislite da su stanice u vašem nosu, grlu i plućima kao ulice prepune kuća. Kada virus jednom uđe u jednu kuću, on može pridržati vrata kako bi u nju ušlo još virusa, a može je i zaposjesti te zaključati vrata kako je ne bi morao dijeliti s drugima."

Navodi se da je virus koji uzrokuje prehladu jedan od najsebičnijih virusa na planetu te da gotovo uvijek djeluje sam. Drugi virusi, primjerice adenovirusi, skloniji su suradnji.

Znanstvena se zajednica neko vrijeme pitala kako će se koronavirus SARS-CoV-2 uklopiti u tajnovitu hijerarhiju virusa.

Znanstvenici kažu da im je socijalno distanciranje otežalo proučavanje virusa jer se zbog toga slabije šire.

Stručnjaci iz Centra za istraživanje virusa u Glasgowu napravili su kopiju tkiva kojim su obloženi čovjekovi dišni putevi pa su je potom zarazili koronavirusom i rinovirusom.

Kada su kopiju istovremeno napali i koronavirus i rinovirus, samo se rinovirus probio u stanice. Kada je rinovirus imao prednost od 24 sata, koronavirus nije imao nikakve šanse. Rinovirus je bio uspješan čak i kada je koronavirus imao prednost od 24 sata. Kako kažu znanstvenici, rinovirus ga je naprosto izbacio.

"Rinovirus baš ometa SARS-CoV-2, ne daje mu priliku da se ubaci", rekao je za BBC dr. Pablo Murcia. "Ovo je uzbudljivo jer bi visoka prisutnost rinovirusa mogla zaustaviti nove infekcije koronavirusom."

Slična pojava uočena je 2009. godine u dijelovima Europe, kada je velika raširenost rinovirusa usporila pandemiju svinjske gripe.

Dodatni eksperimenti pokazali su da je rinovirus izazivao reakciju imunološkog sustava zbog koje se SARS-CoV-2 nije mogao duplicirati.

Kada su znanstvenici onemogućili reakciju imunološkog sustava, tada su razine koronavirusa odgovarale onima koje su zabilježene kada rinovirus nije bio prisutan.

Međutim, čovjek se koronavirusom može zaraziti nakon što preboli prehladu i kada se njegov imunološki sustav opusti.

"Vakcinacija, higijenske mjere i interakcije virusa mogli bi znatno smanjiti incidenciju koronavirusa, no najveći učinak i dalje ima vakciniranje", rekao je Murcia.

Profesor Lawrence Young s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Warwicku rekao je da su ljudski rinovirusi, najčešći uzročnici prehlade, jako zarazni.

"Ova studija sugerira da bi ova česta infekcija mogla utjecati na širenje koronavirusa i teret koji predstavlja covid-19, i to pogotovo za vrijeme jeseni i zime kada su prehlade češće", dodao je Young.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:35