ARHEOLOGIJA

Znanstvenici otkrili kako je sagrađen Stonehenge: 'Nismo mogli vjerovati koliko je jednostavno'

Meteor iznad Stonehengea
 / Reuters

Vjerojatno nema osobe koja nije čula za Stonehenge, neolitičku građevinu koja se nalazi na jugu Engleske i stara je između 4000 i 5000 godina.

Danas zaštićen kao dio UNESCO-ove svjetske baštine Stonehenge se sastoji od uzdignutih kamenih blokova, od kojih su najveći teški između 30 i 40 tona.

Cijeli kompleks još uvijek je obavijen velom misterija - nitko zapravo nije siguran koja mu je bila svrha (iako se smatra da je služio za vjerske obrede), a eksperte je uz to godinama zbunjivalo pitanje kako su graditelji do Stonehengea dovukli manje blokove napravljene od kamena koji se može naći tek u 200 kilometara udaljenim planinama u Walesu.

Čini se da je odgovor vrlo jednostavan, piše britanski Telegraph. Profesori i studenti s University College of London napravili su eksperiment u kojem su na drvenim sanjkama blokove vukli preko vodoravno položenih trupaca.

- Ostali smo šokirani kad smo shvatili koliko je lako vući taj kamen - kazao je profesor Mike Parker-Pearson. Njegov tim od 10 studenata vukao je kamen od jedne tone tempom od tri metra svakih pet sekundi. Da su ga vukli kontinuiranim tempom, uvjereni su da bi u sat vremena prevalili udaljenost od 1600 metara.

Kako je kamenje koje je iz Walesa došlo do lokacije Stonehengea teško oko dvije tone, istraživači su procijenili da bi za vuču jednog od njih trebalo dvadesetak ljudi.

- Istina je da smo naš eksperiment odradili na ravnom tlu, dok su se graditelji Stonehengea trebali nositi i s velikim strminama u gorju Presili, ali ovaj sistem vuče dobro funkcionira i na teškom terenu. Uostalom, predindustrijske zajednice poput Maram Naga u Indiji koriste tu metodu i dan-danas prilikom izgradnje velikih kamenih spomenika, a slične sanjke u obliku Y, stare oko 2000 godina, nađene su u Japanu - kazao je Parker-Pearson pa poentirao da se slična metoda koristila prilikom gradnje Zabranjenog grada u Kini, a neki od tamošnjih blokova su imali i do 123 tone.

- Sada se želimo vratiti na Sveučilište i pomoću malo matematike otkriti koliko je vremena trebalo graditeljima da dovuku blokove do Stonehengea - zaključio je profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 02:02