STUDIJA

ZNANSTVENICI OTKRILI NOVI NEOBIČAN SLUČAJ ZARAZE 'Klima uređaj u restoranu prenio je koronu s jedne na devet drugih osoba u blizini'

ilustracija
 STR / AFP
 

Članak koji će biti objavljen u časopisu Emerging Infectious Diseases (hrv. nadolazeće zarazne bolesti) koji izdaje američka federalna zdravstvena agencija Centri za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da se koronavirus u jednom kineskom restoranu s jedne osobe proširio na njih drugih devet zahvaljujući sustav za klimatizaciju, prenosi Daily Mail.

No, nitko od ostalih 81 posjetitelja restorana nije zaražen koronavirusom.

U spomenutom je članku analiziran incident koji se u siječnju zbio u restoranu u kineskom gradu Guangzhouu u koje je došla obitelj iz Wuhana.

Znanstvenici kažu da je jedan član te obitelji bio zaražen, ali da nije imao nikakvih simptoma te da je nakon nešto manje od dva tjedna devet osoba iz tog restorana oboljelo od Covida-19. Među njima su bili članovi obitelji iz Wuhana te još dvije grupe koje su sjedile za stolovima pored.

Stolovi za kojima su sjedile osobe koje su se zarazile nalazili su se na metar udaljenosti od stola za kojim je sjedila obitelj iz Wuhana, a znanstvenici dodaju da restoran nema prozore.

U članku stoji da se zaraza restoranom najvjerojatnije proširila kapljičnim putem.

No, kako kapljice koje čovjek proizvede disanjem, pričanjem, kihanjem i kašljanjem u zraku ostaju jako kratko i prevale relativno malu distancu, znanstvenici su zaključili da je sustav za klimatizaciju virus proširio restoranom.

"Kako bi se spriječilo širenje virusa u restoranima, preporučujemo da se osnaže sustavi za nadziranje temperature, poveća udaljenost između stolova i poboljša ventilacija", stoji u članku.

Ovaj članak dolazi u trenutku kada ne postoji konsenzus oko toga kada bi se restorani i kafići ponovno mogli otvoriti.

Profesor zaraznih bolesti u Sveučilišnom kliničkom centru Vanderbilt William Schaffner rekao je da istraživanje može poslužiti kao pogled u potencijalnu budućnost ugostiteljstva.

"Mi ćemo se ponovno otvoriti. No to treba napraviti postepeno u fazama. Jedna od tih faza uključuje ograničeni rad restorana i popunjavanje istih do pola kapaciteta", rekao je Schaffner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:16