ZANIMLJIVO OTKRIĆE

ZNANSTVENICI OTKRILI POSLJEDNJU VEČERU LEGENDARNOG LEDENOG ČOVJEKA Živio je prije 5300 godina, tijelo mu je savršeno očuvano, a zadnje je jeo...

BEČ - Slavni ledeni čovjek Otezi navjerojatnije je prije smrti pojeo krišku ili dvije "slanine iz Kamenog doba", objavili su znanstvenici.

"Pred sam kraj pojeo je veoma masno sušeno meso, zacijelo neku vrstu slanine", rekao je ravnatelj Oetzijeva instituta sa sjedištem u Bolzanu (Italija), Albert Zink, na tiskovnoj konferenciji u Beču.

Znanstvenici su po sadržaju njegova želuca i prije znali da je prije smrti jeo meso kozoroga, ali nisu dosad mogli utvrditi je li se radilo o kuhanom, sirovom ili sušenom mesu.

Nova molekulska istraživanja sadržaja njegova želudca pokazala su da je pojeo sušeno meso. Ono se kuhanjem ne raspada potpuno jer su mu vlakna čvršća, istaknuo je Zink.

Ovo otkriće svjedoči da su Oetzi i pripadnici njegove zajednice poznavali postupak sušenja mesa i tako ga mogli sačuvati od kvarenja, dodaje.

Čovjek iz kamenog doba Oezti, koji je živio prije 5300 godina, pronađen je u mumificirnom stanju 1991. godine, savršeno očuvan u ledu.

Ime je dobio po dolini iznad koje je pronađen, na 3200 metara nadmorske visine, na samoj granici Italije i Francuske.

Najvjerojatnije je umro od krvarenja izazvanog pogotkom strelicom čiji je vrh pronađen u njegovu ramenu.

Oetzijeva mumija koju su zajedno s izvrsno očuvanim alatom pronašli planinari bogat je izvor neprocjenjivih znanstvenih informacija za istraživače. Tako se zna da je u trenutku smrti imao oko 45 godina, težio pedesetak kila i bio visok 1.60 metara. Ali osim bakterija u želucu, istrošenih ligamenata i loših zubi, bio je u "relativno dobrom" stanju, napisao je Zink ovaj mjesec u časopisu Science.

Oetzijevu mumiju koja se čuva u muzeju u Bozanu svake godine posjeti oko 260.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 22:23