LANČANA REAKCIJA

Znanstvenici otkrili što je okidač za vrlo rijetke krvne ugruške nakon cijepljenja AstraZenecom

 Mauro Ujetto/AFP
Adenovirus ima izuzetno negativnu površinu, a trombocitni faktor 4 je izuzetno pozitivan i te se dvije stvari jako dobro uklapaju

Znanstvenici vjeruju da su pronašli okidač koji dovodi do iznimno rijetkih ugrušaka nakon primanja cjepiva protiv covida-19 AstraZeneca, piše BBC.

Tim stručnjaka u Cardiffu i SAD-u prikazao je detaljno kako protein u krvi privlači ključnu komponentu cjepiva.

Misle da to pokreće lančanu reakciju, uključujući imunološki sustav, koja može kulminirati opasnim ugrušcima.

Smatra se da je cjepivo protiv covida-19 spasilo oko milijun života. Međutim, zabrinutost zbog rijetkih krvnih ugrušaka oblikovala je način na koji se cjepivo koristi diljem svijeta, uključujući alternativu koja se nudi mlađima od 40 godina u Velikoj Britaniji.

Također je potaknuo znanstveni detektivski lov kako bi se otkrilo zašto se to događa i može li se spriječiti. Znanstveni tim iz Cardiffa dobio je izvanredna novčana sredstva kako bi pronašao odgovore.

AstraZenecini znanstvenici također su se pridružili istraživačkom projektu.

Glasnogovornica AstraZenece naglasila je da je vjerojatnije da će se ugrušci pojavljivati zbog infekcije covidom nego zbog cjepiva te da još nisu dobili kompletno objašnjenje zašto se pojavljuju.

- Iako istraživanje još nije konačno, nudi zanimljive uvide, a AstraZeneca istražuje načine kao da iskoristi ove nalaze kako bi uklonila ovu iznimno rijetku nuspojavu, rekla je.

Postojala su dva početka traga: veći rizik od ugrušaka uočen je samo kod nekih tehnologija cjepiva te činjenica da su ljudi s ugrušcima imali neobična antitijela koja su napadala protein u njihovoj krvi nazvan trombocitni faktor 4.

Sva cjepiva koja se koriste u Velikoj Britaniji pokušavaju dostaviti isječak genetskog koda u tijelo kako bi trenirali imunološki sustav.

Znanstvenici su mislili da bi adenovirus mogao biti povezan s rijetkim ugrušcima koji se javljaju kod nekih ljudi. Stoga su upotrijebili tehniku zvanu krioelektronska mikroskopija kako bi snimili adenovirus u detaljima na molekularnoj razini.

Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, otkriva da vanjska površina adenovirusa privlači protein trombocitnog faktora 4 poput magneta.

Profesor Alan Parker, jedan od znanstvenika na Sveučilištu Cardiff, komentirao je istraživanje za BBC News.

- Adenovirus ima izuzetno negativnu površinu, a trombocitni faktor 4 je izuzetno pozitivan i te se dvije stvari jako dobro uklapaju.

- Uspjeli smo dokazati vezu između ključnih dokaza adenovirusa i trombocitnog faktora četiri. Pronašli smo okidač, ali postoji mnogo koraka koji se moraju dogoditi sljedeći.

Znanstvenici misle da je sljedeća faza "pogrešno postavljen imunitet", ali to treba potvrditi u daljnjim istraživanjima.

Smatra se da tijelo počinje napadati trombocitni faktor četiri nakon što ga pomiješa s dijelom stranog adenovirusa za koji je zalijepljen. Tako se u krv oslobađaju antitijela, koja se skupljaju s trombocitnim faktorom 4 i pokreću stvaranje opasnih krvnih ugručaka.

To pak zahtijeva u nastavku niz nesretnih događaja, koji bi mogli objasniti zašto su ugrušci tako rijetki.

Ugrušci, poznati kao trombotična trombocitopenija izazvana cjepivom, smatraju se krivcima za smrt 73 osobe od ukupno 50 milijuna doza AstraZenece kojima su cijepljeni milijuni diljem Velike Britanije.

Sveučilište u Oxfordu odbilo je komentirati istraživanje.

Dr. Will Lester, konzultant hematolog pri Sveučilišnoj bolnici u Birminghamu, pohvalio je detaljno istraživanje rekavši da ono pomaže objasniti vjerojatni početni korak u zgrušavanju, no da su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

Ekipa s Cardiffa se nada da se njihova otkrića mogu iskoristiti za poboljšanje cjepiva u budućnosti kako bi se smanjio rizik od rijetkih smrtnih ishoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:40