StoryEditor
RIJETKA SITUACIJA

ZNANSTVENICI OTKRILI TREĆU VRSTU BLIZANACA Ovi dječak i djevojčica nisu jednojajčani ni dvojajčani blizanci, to je drugi takav slučaj u svijetu!

 Profimedia, Alamy

Jedni su blizanci zaprepastili znanstvenike nakon što je otkriveno da oni nisu ni jednojajčani ni dvojajčani, već nešto između toga. Znanstvenici kažu da su dječak i djevojčica koji su sada stari četiri godine drugi slučaj polu-identičnih blizanaca koji je zabilježen, a tek prvi slučaj koji je otkriven još u vrijeme trudnoće njihove majke, javlja The Guardian.

Ovakva je situacija iznenadila znanstvenike. Ultrazvuk u 6. tjednu trudnoće njihove majke, koja je tada imala 28 godina, pokazao je da se radi o jednojajčanim blizancima koji dijele posteljicu, no uskoro s epokazalo da nije baš tako.

'Majka se vratila na redoviti ultrazvuk nakon nekoliko mjeseci. Tada smo vidjeli da je jedno dijete dječak, a drugo djevojčica', rekao je dr. Michael Gabbett, autor izvješća sa sveučilišta Queensland u Australiji.

Naime, blizanci su inače ili jednojajčani ili dvojajčani. U slučaju jednojajčanih blizanaca, jedno jajašce oplodi jedan spermij, no onda se ta nakupina stanica podijeli na dva dijela i nastanu dva potomka s identičnim genetskim materijalom. U slučaju dvojajčanih blizanaca, dva jajašca su oplođena, svako s drugim spermijem. Takva djeca se rađaju istovremeno, no nisu genetski sličnija nego braća i sestre od istih roditelja, rođena u dvije zasebne trudnoće.

Dr. Gabbett i kolege uzeli su uzorke kako bi istražili genome ovih blizanaca tijekom trudnoće njihove majke. Rezultat je otkrio vrlo neobičnu situaciju: radi se o poluidentičnim blizancima.

To se dogodi kada dva spermija oplode jedno jajašce. U ovom je slučaju jedan od tih spermija nosio kromosom X u svojem genetskom materijalu, a drugi kromosom Y.

Nakon oplodnje, kromosomi iz dviju stanica sperme i jedno jajašce grupirale su se u tri genetska paketića: jedan je sadržavao kromosome iz oba spermije, što znači da je imao dva skupa genetskog materijala od oca, ali nijedan od majke. Druga dva genetska paketića sadržavala su isti skup kromosoma od majke, kao i genetski materijal jednog od dva spermija. Nastale su ženske stanice (XX) i muške (XY).

Kako se oplođeno jajašce dijelilo i nakupine stanica su rasle, one nakupine stanica koje su sadržavale samo kromosome oca su umrle, no one nakupine stanica koje su sadržavale kromosome iz jajašca i iz spermija, nastavile su rasti i dijeliti se.

'Ta malena nakupina stanica se zatim dijeli u dvije, i tako nastaju blizanci', kaže dr. Gabbett i objašnjava da su takva djeca genetski sličnija od dvojajčanih blizanaca, no ipak nisu jednojajčani i potpuno identični.

Situacija ipak nije tako jednostavna: neke od stanica oba embrija sadržavale su dva X kromosoma, dok su druge stanice sadržavale i X i Y kromosome.

Kako je jedno dijete bilo dječak a drugo djevojčica, omjer svakog od tih tipova stanica se razlikovao. Jedan je embrij sadržavap više XY stanica pa se razvio dječak, a drugi je imao više XX stanica pa se razvila djevojčica.

Jedini prethodni takav slučaj zabilježen je 2007. godine u SAD-u, a otkriven je tek nakon što je jedno od te djece rođeno s muškim i ženskim genitalijama.

Ipak, u tom je slučaju bilo više komplikacija. Ta su djeca rođena carskim rezom i činilo se da su zdrava, no kasnije je otkriveno da je djevojčica netom prije rođenja dobila krvni ugrušak pa joj je ruka morala biti amputirana kad je imala samo četiri tjedna.

Zatim, kad je imala tri godine, morali su joj odstraniti jajnike jer je otkriveno da se oni nisu potpuno formirali, a to povećava rizik od raka.

Gabbett kaže da je moguće da ima još takvih slučajeva koji možda nisu prijavljeni, no ističe da se radi o vrlo neobičnom i rijetkom fenomenu, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2020 05:55