PANSPERMIJI OKO NAS

ZNANSTVENICI PRONAŠLI MISTERIOZNI ORGANIZAM Je li ovo svemirsko sjeme koje su nam poslali vanzemaljci?

 University of Buckingham / University of Buckingham

Malena, metalna kugla iz koje 'izvire' biološki materijal pronađena je na balonu za skupljanje uzoraka na visini od 27 kilometara. Balon je u stratosferu poslao tim profesora Miltona Wainwrighta sa Sveučilišta Buckingham koji tvrdi kako je neobična loptica dokaz vanzemaljskog života.

Balon je opremljen instrumentima za skupljanje mikroskopskih čestica na velikim visinama koje potom znanstvenici pregledavaju i analiziraju. Među česticama na jednom takvom stratosferskom 'izletu' pronađena je i neobična loptica sa zaštitnim omotačem sačinjenim od titanija i vanadija.

'Riječ je o lopti, širokoj poput ljudske vlasi, koja ima nitasti organski materijal s vanjske strane, a ujedno sličan materijal kao da izlazi iz središta', kaže profesor Wainwright.

'Ostali smo šokirani kad je analiza rendgenskim zrakama pokazala da je kugla načinjena od titanija, s tragovima vanadija. Jedna od mogućih teorija kaže kako je loptica poslana na Zemlju iz svemira kako bi naš planet zasijala životom.'

Ova naizgled znanstveno-fantastična teorija, poznata kao 'neposredna panspermija' možda i ne bi bila shvaćena ozbiljno da je nije predložio dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, Sir Francis Crick.

Profesor Wainwright kaže kako je metalna kuglica ostavila minijaturni krater prilikom sudara s balonom: 'Krater na opremi za uzimanje uzoraka minijaturna je verzija džinovskog kratera nastalog udarom asteroida koji je pobio dinosaure'.

'Krater dokazuje da je kuglica stigla iz svemira, jer niti jedan organizam na Zemlji ne putuje tolikom brzinom. Izgleda da ovakvo što nikad prije nismo vidjeli na našoj planeti.'

Objašnjava kako postoji i teorija prema kojoj je objekt namjerno ubačen u našu atmosferu kako bi nas zarazio s nepoznatim bolestima, a druga kaže da je kuglica doputovala na nekom od kometa.

I NASA uskoro šalje slične balone u stratosferu kako bi potražili život na samoj granici svemira.

Teorija o vanzemaljskom porijeklu života na Zemlji potaknula je osnutak ISPA-e (Instituta za proučavanje panspermije i astroekonomije) čiji članovi imaju namjeru znanstveno dokazati da svi mi vučemo porijeklo iz beskraja svemira.

Profesor Wickramasinghe, direktor istraživanja ISPA-e, otišao je korak dalje i smatra da vanzemaljski virusi te bakterije i dan-danas konstantno 'padaju' na nas s neba.

'Službena znanost bori se protiv teorija koje podržavaju ovakva vjerovanja, ali sad imamo dokaze iz meteorita, uzorke bakterija koje su preživjele put u svemir te brojne dokaze koji nam idu u prilog.'

'Dokažemo li da Zemlja stalno razmjenjuje materiju sa svemirom to bi imalo ogromne implikacije, ne samo po naš identitet, već bi nam pružilo uvid u vanzemaljske viruse koji bi mogli biti važni djelići naše evolucije te držati ključ našeg preživljavanja kao vrste.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:31