‘BOMBA‘ IZ POLJSKE

Znanstvenici prvi put povezali ovu stvar s potresima! ‘To nisam doživio u 25 godina karijere...‘

Ilustrativna fotografija

 Janez Volmajer/Alamy/Alamy/Profimedia/Janez Volmajer/alamy/alamy/profimedia
Još uvijek nije jasno hoće li biti moguće utvrditi mjesto tih potresa, navodi Newsweek

Znanstvenici su po prvi put uspostavili vezu između kozmičkog zračenja i potresa. Projekt CREDO, koji je 2016. pokrenuo Institut za nuklearnu fiziku Poljske akademije znanosti (IFJ PAN) u Krakovu radi na analizi kako se potresi mogu predvidjeti mjerenjem kozmičkog zračenja, piše Newsweek.

Razaranja uzrokovana snažnim potresima mogla bi se značajno smanjiti kada bi znanstvenici naučili kako predvidjeti gdje i kada će se oni dogoditi.

Nova studija iz projekta otkrila je jaku vezu između kozmičkog zračenja i potresa, iako ne na način na koji je itko očekivao.

"Ne možemo zamisliti konvencionalni scenarij u kojem kozmičko zračenje uzrokuje potrese, a to vam govorim na konto cijele moje karijere—25 godina—iskustva u području kozmičkih zraka ultravisoke energije", dr. Piotr Homola, koordinator CREDO-a i prvi autor knjige članak koji opisuje otkriće u Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics rekao je za Newsweek .

"Najintrigantniji rezultat naše studije je da vidimo vezu između dva naizgled nepovezana znanstvena područja: kozmičkih zraka i seizmičnosti", rekao je Homola. "Ali ne možemo konvencionalno ukazati na moguću uzročnu vezu: niti kozmičke zrake koje uzrokuju potrese, niti neki proces unutar Zemlje koji uzrokuje pravilan i složen učinak zračenja koji prethodi seizmičkom udaru."

Iako se hipoteza o povezanosti potresa i kozmičkog zračenja može isprva činiti čudnom, Homola objašnjava da su temelji te ideje zapravo prilično racionalni.

Vrtložne struje unutar jezgre planeta — koje generiraju njegovo magnetsko polje — odvraćaju nabijene čestice kozmičkog zračenja. Dakle, ako bi veliki potres bio povezan s ovim poremećajima protoka, magnetsko polje bi bilo pogođeno i izazvalo promjene unutar našeg planeta.

Kada su CREDO znanstvenici analizirali podatke o kozmičkom zračenju iz projekta Neutron Monitor Database (prikupljanih tijekom posljednjih 50 godina) i Pierre Auger Observatorija (prikupljanih od 2005.), pronađena je jasna korelacija između potresa magnitude 4 ili veće i intenziteta sekundarnih kozmičkih zračenja.

Ali ova je korelacija očita samo kada se podaci o kozmičkom zračenju pomaknu za 15 dana u odnosu na seizmičke podatke. To sugerira da bi znanstvenicima mogao dati informacije o potresima dosta unaprijed.

Ali još uvijek nije jasno hoće li biti moguće utvrditi mjesto tih potresa.

To je zato što korelacije nisu vidljive u analizama specifičnih lokacija, navodi se u studiji. Zapravo, korelacije se pojavljuju samo kada se seizmički podaci uzmu u obzir na globalnoj razini.

To sugerira da iz promjena u intenzitetu kozmičkih zraka možemo vidjeti "fenomen kojemu je izložen naš planet kao cjelina."

No, nalazi otvaraju vrata za razmatranje drugih manje konvencionalnih objašnjenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:36