SVE JE POŠLO PO KRIVU

Znanstvenici pustili tasmanijske vragove na rajski otok, oni potamanili kompletnu populaciju izuzetno rijetkih pingvina

Tasmanijski vrag
 D. Parer & E. Parer-cook/Minden Pictures/Profimedia
Sisavci su premješteni na otok u okviru programa Spasimo tasmanijskog vraga, zajedničke inicijative australske i tasmanske vlade.

Ambiciozni plan za očuvanje tasmanijskih vragova pretvorio se u totalni fijasko nakon što su grabežljivci ubili veliki broj morskih ptica, objavila je udruga za zaštitu životinja.

Manji broj primjeraka vragova, ugrožene životinjske vrste, premješten je na maleni otok Maria smješten istočno od australske pokrajine Tasmanije 2012. godine, piše BBC.

Cilj projekta bio je zaštita sisavaca od smrtonosnog tumora lica koji je tasmanijske vragove doveo do ruba izumiranja. U međuvremenu se njihova populacija povećala, ali projekt je odnio druge žrtve.

Naime, njihov dolazak na otok imao je katastrofalan utjecaj na jednu ili više vrsta ptica, prema podacima BirdLife Tasmania, lokalne organizacije za zaštitu ptica, koja tvrdi da je u potpunosti nestala populacija malih pingvina kojih je 2012. bilo 3.000 parova.

- To je veliki gubitak, izgubili smo 3.000 uzgojenih parova pingvina na otoku koji je nacionalni park i koji bi trebao biti utočište za tu vrstu, izjavio je dr. Eric Woehler, istraživač te organizacije.

Dr. Woehler ističe kako tragičan ishod zapravo nije iznenađenje s obzirom na to što su pokazivala istraživanja o preseljenju sisavaca na oceanske otoke.

U izvješću tasmanijskog ministarstva za primarne industrije, parkove, vode i okoliš iz 2011. sugerira se da bi dovođenje tasmanijskih vragova na otok imalo negativan utjecaj na kolonije pingvina i petrela.

Prošle godine, u časopisu Biološko očuvanje objavljeno je izvješće u kojemu se tvrdi da su tasmanijski vragovi eliminirali koloniju petrela, vrste morskih ptica.

image
Otok Maria
Shane Pedersen/Alamy/Alamy/Profimedia

- Vrlo je jasno da su vragovi imali katastrofalan ekološki utjecaj na faunu ptica na otoku Maria, rekao je.

Sisavci su premješteni na otok u okviru programa Spasimo tasmanijskog vraga, zajedničke inicijative savezne australske i tasmanske vlade.

Tasmanijski vragovi su klasificirani kao ugrožene vrste, no dr. Woehler ističe da se populacija grabežljivaca oporavila na Tasmaniji, ali i na australskom kopnu, gdje je mladunčad vragova prošloga mjeseca prvi puta došla na svijet u divljini nakon tri tisuće godina.

Glasnogovornik tasmanske vlade rekao je da će se program razvijati dalje u skladu s novim saznanjima u znanosti.

- Otok Maria ostale važan dio šireg programa koji pomaže obnavljanju i održavanju izdržljive populacije divljih vragova na Tasmaniji, naveo je glasnogovornik.

image
Otok Maria
Shane Pedersen/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:14