NOVO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici riješili misterij star pola stoljeća? Otkrivena tajna fantomskog ogledala

Ilustracija: Snimka Mliječne staze iznad ALMA opservatorija
 CC / CC

BOSTON - Znanstvenici vjeruju kako su napokon riješili pola stoljeća star misterij ‘150-kilometarskih odjeka’. Radi se o nevidljivom ‘ogledalu’ koje na visini od 150 kilometara odbija radarske zrake natrag prema Zemlji, no samo za vrijeme sutona i sumraka.

Iako je fenomen zabilježen još prije 50 godina, nitko od znanstvenika nije uspio objasniti razlog zašto dolazi do misterioznih odjeka. Sonde koje su znanstvenici odašiljali kako bi pokušali otkriti uzroke, nisu pronašle ništa.

U studiji objavljenoj ovaj tjedan u časopisu Geophysical Research Letters, znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu ponudili su uvjerljivu teoriju zašto se pojavljuje fantomsko ogledalo.

Primjetili su kako izvor odjeka postaje znatno jači za vrijeme sunčevih izboja, a slabiji za vrijeme pomrčina sunca. Shvatili su i kako se dubina signala poklapa s kutom pod kojim sunčevo zračenje ulazi u atmosferu, no sam signal gotovo sigurno nije dolazio od Sunca.

Izglednije je da se radi o posljedicama fizičkog procesa, reakcije molekula kisika i dušika s ultraljubičastim zrakama u najvišim dijelovima atmosfere. Udari zraka u molekule izbijaju njihove elektrone, koji se potom kreću visokim brzinama i razinama energije. Interakcije između elektrona, iona i drugih čestica izazivaju vibracije, koje uzrokuju energetske valove.

Prema računalnim simulacijama, ta masovna vibracija do koje dolazi usljed energetskih valova djeluje kao ogledalo.

Osim što vjeruju kako su riješili misterij, znanstvenici ističu kako se ovo atmosfersko ogledalo može koristiti za praćenje složenih kretanja atmosferskih strujanja.

- Kada uspijete shvatiti nešto što nitko prije nije shvatio, tek onda stvarno postaje vrijedno, rekao je Meers Oppenheim sa Sveučilišta u Bostonu, jedan od autora istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:09