NAJSIĆUŠNIJI LOGO NA SVIJETU

Znanstvenici sintetizirali molekulu u obliku olimpijskog loga: Od ljudske je vlasi tanja 100.000 puta!

Stvaranje olimpicena pokazuje do koje se mjere i koliko precizno može kontrolirati sintetska kemija

ZAGREB - Olimpijske igre upravo su dobile svoj najmanji logo na svijetu – jednu jedinu molekulu široku svega 1.2 nanometra, što je 100.000 puta tanje od ljudske vlasi. Izgleda upravo kao logo olimpijskih igara, s tri prstena u gornjem i dva u donjem redu, a nazvana je olimpicen (Olympicene), prenosi Daily Mail .

Molekulu je 'dizajnirao' profesor Graham Richards iz britanskog Kraljevskog društva za kemiju (Royal Society of Chemistry, RSC), tj. on je bio taj koji je došao na ideju umjetnog stvaranja takve molekule dok je na jednom sastanku šarao po papiru i pitao se bi li se takva molekula mogla proizvesti na atomskoj razini.

Nekoliko je iznimno važnih postigunuća vezano uz ovo otkriće. Prvo, ono pokazuje do koje se mjere i koliko precizno može kontrolirati sintetska kemija. Ova molekula povezuje prstene drugih molekula na jedan određeni način i time stvara jedan sasvim nov kemijski spoj.

Zatim, fotografiranje ovako malene molekule samo je za sebe bilo izazov, jer čak niti skenirajući elektronski mikroskop nije mogao zabilježiti nešto tako maleno. Olimpicen je na koncu uslikan skenerskim tunelskim mikroskopom, no rezolucija snimke morala je biti povećana kako bi se vidjela njegova anatomija na atomskoj razini. Njegova je kemijska struktura analizirana dosad najjačom korištenom rezolucijom koja se bazira na snimanju beskontaktnim mikroskopom atomske sile.

- Osim znanstvenog izazova koji je predstavljalo stvaranje olimpicena u laboratoriju, postoje vrlo ozbiljni praktični razlozi za rad s ovakvim molekulama, izjavio je dr. David Fox sa Sveučilišta u Warwicku.

- Ovaj je spoj povezan s jednoslojnim grafitom, koji je poznat i kao grafen, i jedan je od njemu sličnih spojeva koji bi mogli imati potencijalno zanimljiva elektronička i optička svojstva, naveo je dr. Fox. Takve molekule imaju velik potencijal za sljedeću generaciju solarnih ćelija i izvora svjetlosti kao što je LED rasvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 09:59