APOKALIPSA MREŽA

Znanstvenici: ‘Solarna oluja mogla bi potpuno srušiti čitav internet, samo jedan dio svijeta bio bi pošteđen‘

Ilustracija/postaja u svemiru

 Esa/Eyevine/Profimedia
Kalifornijsko sveučiliše UCI ustanovilo je kako bi solarne oluje (CMEs) mogle imati snagu kojom bi destabilizirale magnetsko polje

Znanstvenici su proučavanjem eksperimentalnih modela došli do spoznaje kako svijetu prijeti solarna oluja koja bi mogla u potpunosti srušiti računalne mreže, odnosno, čitav internet, a ta bi "apokaliptična" situacija mogla potrajati tjednima.

Kalifornijsko sveučiliše UCI ustanovilo je u svojoj studiji kako bi solarne oluje (CMEs), mogle imati snagu kojom bi destabilizirale magnetsko polje naše planete te uzrokovati posljedice po tehnologiju u svemiru i na površini Zemlje. Geomagnetski inducirane struje (GIC) mogle bi poremetiti funkcioniranje podvodnih kablova koji su srž interneta.

Nextshark navodi kako se tijekom solarnih oluja oslobađaju velike kočine magnetiziranih čestica. Zemlja se zahvaljujući svom magnetskom polju prirodno može obraniti od takvih događaja, no snažnija i izravna solarna oluja predstavlja veliki rizik.

U studiji "Solarne oluje: Planiranje Internet apokalipse", vodeća istraživačica dr. Sangeetha Abdu Jyothi ustvrdila je kako su upravo podvodni kablovi u najvećoj opasnosti od solarnih oluja, dok su optički kablovi zaštićeniji.

Studija se bavila i procjenom utjecaja eventualnog takvog događaja po regijama. Znanstvenici su ustanovili da postoji velika vjerojatnost kako bi u slučaju solarne oluje došlo do potpunog prekida računalnih veza između Sjedinjenih Američkih Država i Europe. Najbolje bi prošli dijelovi Azije jer se njihove internetske veze temelje na serverima u Singapuru koji ne bi trebali biti pogođeni.

Pitanje je što se može učiniti. Dr. Abdu Yhothi ističe kako se solarne oluje mogu predvidjeti 13 sati ranije, no naši kapaciteti obrane vrlo su ograničeni. Predlaže da internet operateri stvore strategiju u slučaju potpunog pada mreža kako bi se smanjile posljedice tijekom i nakon udara. Njezina strategija uključuje zaštitu računalne opreme i prelazak na alternativne veze kako bi se omogućio nesmetan protok podataka. Ipak sve je to, upozorava, vrlo nedostatno te su štete neizbježne.

Upozorava da bi tražilice, ali i financijske institucije te druge nužne službe morale distribuirati najvažnije podatke širom globusa kako bi se omogućilo da mogu funkcionirati nakon "kataklizme". Predlaže i uvođenje preventivnih mjera kako bi se osiguralo funkcioniranje hitnih službi poput hitne pomoći, policije i vatrogasaca.

Astrofizičari, zaključuje Nextshark, procjenjuju kako postoji 12 posto šanse da nas jedna takva solarna oluja pogodi u narednom desetljeću. Stoga je potrebno na vrijeme poduzeti mjere te ojačati infrastrukturu u skladu sa najnovijim nalazima znanstvenika, te stvoriti uvjete za nesmetan rad mreža opskrbe električne energije kao i interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2022 00:27