VELIKI USPJEH RUMUNJA

ZNANSTVENICI STVORILI UMJETNU KRV Sastoji se od vode, soli i proteina iz morskih crva

 ThinkStock
Znanstvenici već godinama rade na stvaranju umjetne krvi, ali tijela na kojima su je isprobavali uvijeku su je odbacivala

Znanstvenici u Rumunjskoj tvrde kako su uspjeli proizvesti umjetnu krv. Isprobali su je na miševima koji su dobro reagirali, a nadaju se da će unutar dvije godine početi raditi s ljudima kako bi bili sigurni da se ne pojavljuju neželjene nuspojave.

Proizvedena krv, tvrde, sastoji se od vode, soli i proteina izvučenih iz morskih crva.

Istraživači sa Sveučilišta Babeş-Bolyai u Rumunjskoj nadaju se kako je upravo ovo odgovor na nestašicu ljudske krvi, ali i način da se spriječi prijenos zaražene krvi.

Znanstvenici već godinama rade na stvaranju umjetne krvi, ali tijela na kojima su je isprobavali uvijek su je odbacivala.

Doktor Silaghi-Dumitrescu tvrdi kako će ovoga puta imati uspjeha jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada ga se izloži fizičkom ili kemijskom stresu.

Ovo istraživanje nastavak je rada znanstvenika sa Sveučilišta u Edinburghu i Bristolu koji su 2011. stvorili crvene krvne stanice iz matičnih stanica izvađenih iz koštane srži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:58