‘POSTAO JE LJUĆI‘

Znanstvenici tvrde da znaju zašto je Trump bijesan: ‘Izračunali smo koliko točno spava...‘

Donald Trump
 SAUL LOEB/AFP
Učestalost Trumpovih objava na Twitteru u periodu između 23:00 sata i 2:00 sata povećala se za 317 posto u odnosu na 2017. godinu

Znanstvenici Douglas Almond i Xinming Du sa Sveučilišta Columbia u Sjedinjenim Američkim Državama analizirali su tweetove američkog predsjednika Donalda Trumpa koje je objavio od 24. siječnja 2017. do 10. travnja 2020. godine te zaključili da Trump sve manje i manje spava te da zbog nedostatka sna slabije obavlja svoj posao i da je sve ljući i ljući, javlja Psych News Daily. Znanstvenici su do spomenutih zaključaka došli tako da su preko Trumpovih tweetova izračunali koliko on spava.

U studiji naslovljenoj "Kasnija lijeganja u krevet predviđaju poslovnu učinkovitost predsjednika Trumpa" tako stoji da američki predsjednik tipično počne tweetati oko 6:00 sati te da tijekom dana u prosjeku objavi 10 tweetova.

Premda se Trump još uvijek budi oko 6:00 sati, učestalost njegovih objava u periodu između 23:00 sata i 2:00 sata povećala se za 317 posto u odnosu na 2017. godinu.

Trump je u ranim danima svog mandata u večernjim satima obično tweetao jednom tjedno. Broj dana u tjednu tijekom kojih tweeta u kasnim večernjim satima u međuvremenu se povećao na tri.

Američki stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) starijima od 65 godina preporučuju sedam do osam sati sna. Trump, međutim, tri puta tjedno tweeta do prosječno 0:06 sati. Ako je suditi po tim podacima, to znači da tri puta tjedno ne dobiva preporučenih sedam do osam sati sna.

Almond i Du kažu da se povećana noćna aktivnost na Twitteru ne može opravdati predsjednikovim rasporedom, a ni općenitom aktivnosti na Twitteru.

U studiji se također tvrdi da tweetanje do kasno u noć šteti učinkovitosti tih tweeetova. Znanstvenici su otkrili da tweetovi koje Trump objavi dan nakon što do kasno u noć tweeta prikupe od šest i pol do osam posto manje lajkova, retweetova (ponovnih objava) i odgovora. Kako kažu Almond i Du, Trump dan nakon kasno noćnog tweetanja objavljuje manje izvrsnih tweetova, a više onih koji prođe nezapaženo.

Znanstvenici su analizirali i sadržaj Trumpovih intervjua i govora te su zaključili da je manje vjerojatno da će dan nakon kasnonoćnog tweetanja biti sretan, odnosno da je tri puta vjerojatnije da će biti ljut.

Almond i Du u studiji tvrde da je Trump sretan u 88 posto svojih govora i intervjua, ali i da šansa da će biti sretan nakon kasnonoćnog tweetanja padne za pet posto. Istovremeno, ustvrdili su da šanse da će biti ljut nakon kasnonoćnog tweetanja povećavaju na tri posto. Prema podacima ove studije, Trump je u prosjeku ljut u jedan posto svojih govora i intervjua.

Znanstvenici tvrde da je ovo prva studija koja se koristila podacima s Twittera kako bi pokazala da manje spava. Almond i Du tvrde da je važno da je Trump uvijek u optimalnoj formi jer o njegovim performansama na poslu ovise milijuni ljudi. "Ako predsjednik manje spava, to se mora i može riješiti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2021 06:29