VELIKO OTKRIĆE

Znanstvenici u čileanskoj pustinji otkrili groblje pretpovijesnih letećih gmazova

Fosil pterosaura/Ilustracija

 -/Ardea/Profimedia
Kosti pripadaju pterosaurima, utvrdili su znanstvenici, letećim stvorenjima koja su živjela uz dinosaure i imala su veliki raspon krila

Znanstvenici u Čileu objavili su kako otkrili rijetko nalazište s dobro očuvanim kostima pretpovijesnih letećih gmazova koji su lutali pustinjom Atacamom u andskoj zemlji prije više od 100 milijuna godina.

Kosti pripadaju pterosaurima, utvrdili su znanstvenici, letećim stvorenjima koja su živjela uz dinosaure i imala su veliki raspon krila i hranili su se filtriranjem vode kroz duge tanke zube, slično kao flamingo.

Skupina znanstvenika, predvođena Jhonatanom Alarconom, znanstvenikom na čileanskom sveučilištu, godinama je tragala za pterosaurima, no ovo otkriće nadmašilo je njihove nade.

"Ovo ima globalnu važnost jer su ovakvi nalazi relativno rijetki", rekao je Alarcon. "Gotovo posvuda u svijetu pronađeni ostaci pterosaura su pojedinačni."

Otkriće ovog rijetkog groblja omogućit će znanstvenicima da proučavaju navike pterosaura, a ne samo njegovu anatomiju, rekao je.

"Mogli bismo utvrditi kako su sastavljane zajednice tih životinja, jesu li odgajale svoj podmladak ili ne", dodao je.

Još jedno neočekivano iznenađenje bilo je koliko su dobro očuvane kosti koje su otkrili znanstvenici.

"Većina pronađenih kostiju pterosaura je spljoštena, slomljena", rekao je David Rubilar, voditelj paleontologije u čileanskom Muzeju nacionalne povijesti.

"Unatoč tome, uspjeli smo na ovom lokalitetu pronaći sačuvane trodimenzionalne kosti".

To dobro pomaže znanstvenicima da bolje razumiju anatomiju pterosaura. Lokalitet s otkrićima smješten je 65 km od drugog mjesta gdje su pronađeni ostali ostaci pterosaura. Ovo otkriće podupire hipotezu znanstvenika da su pterosauri nekoć bili široko rasprostranjeni u sjevernom Čileu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56