SADRŽI LITIJ

Znanstvenici u čudu: Zvijezda u Mliječnom putu krije tajnu vječne mladosti?

U obližnjem zviježđu u našoj galaktici nalazi se zvijezda koja navodno posjeduje tajnu vječne mladosti, tvrde znanstvenici.

Na fotografiji Opservatorija La Silla u Čileu vidi se sjaj desetina tisuća starih zvijezda, za koje se smatra da su nastale u dalekoj prošlosti svemira. Jedna zvijezda, međutim, pokazuje iznenađujuće znakove mladosti.

Ona pripada zbijenom kuglastom skupu Messier 4, jednom od najbližih Zemlji, nalazi se u zviježđu Škorpiona i lako se vidi uz pomoć dvogleda ili manjeg teleskopa.

Astronomi mogu izmjeriti starost zvijezda uz pomoć kemijskih elemenata otkrivenih zahvaljujući njihovoj svjetlosti. Zvijezde koje su formirane davno, kada je svemir bio mlad, uglavnom sadrže nekoliko teških elemenata. Neki laki elementi, koji su bili prisutni tijekom formiranja drevnih zvijezda, isrcpljuju se njihovim starenjem.

Neobična zvijezda i dalje sadrži dio jednog lakog elementa – litija.

“Izvor litija je misterij. Normalno se ovaj element postepeno uništi, tijekom milijardi godina života zvijezde, ali ova, među tisućama njih, izgleda da posjeduje tajnu vječne mladosti. Ili je nekako usjpela zadržati svoj originalni litij, ili je pronašla način da se nadopuni svježim”, kazali su znanstvenici iz Europskog južnog opservatorija (ESO), čiji je ogranak u Čileu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:11