NOVA NADA

Znanstvenici u laboratoriju stvorili testise, to bi mogla biti prekretnica za muškarce: ‘Pomoći će kod ogromnog problema‘

Ilustrativna fotografija

 Siam Pukkato/Alamy/Alamy/Profimedia/Siam Pukkato/alamy/alamy/profimedia
Neplodnost pogađa sedam posto muške populacije, a pridonosi oko polovice svih slučajeva bračne neplodnosti.

Tim izraelskih znanstvenika kreirao je mišje testise u laboratoriju, a to postignuće moglo bi pomoći u liječenju sve izraženijeg problema neplodnosti kod muškaraca. Kao što je poznato, testisi su odgovorni za proizvodnju sperme i sintezu androgena, muških spolnih hormona među kojima je najvažniji testosteron.

"Laboratorijski testisi" nisu prirodne veličine, već su organoidi, minijaturne i pojednostavljene trodimenzionalne verzije proizvedene in vitro koje oponašaju ključne biološke funkcije i strukture organa. Pritom su testikularni organoidi stvoreni iz embrionalnih i neonatalnih mišjih stanica.

„Sintetski” mišji testisi dobro su funkcionirali devet tjedana, barem teoretski, dovoljno vremena za stvaranje i oslobađanje mišje sperme što je proces koji traje oko 34,5 dana. Iako su eksperimenti zasad napravljeni samo na miševima, potencijalno bi mogli otvoriti put proizvodnji sperme u laboratoriju.

- Umjetni testisi obećavajući su model za temeljna istraživanja o razvoju i funkciji testisa, što se može pretočiti u terapeutske primjene u liječenju poremećaja spolnog razvoja i neplodnosti, rekla je u priopćenju za javnost dr. Nitzan Gonen sa Sveučilišta Ramat Gan i voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu International Journal of Biological Sciences.

Neplodnost pogađa sedam posto muške populacije, a pridonosi oko polovice svih slučajeva bračne neplodnosti. No o njoj se mnogo manje raspravlja nego o ženskoj neplodnosti, dijelom zbog društvenih i kulturnih tabua. Sve više istraživanja pokazuje da je cijeli spektar reproduktivnih problema kod muškaraca u porastu, uključujući smanjenje broja spermija, smanjenje razine testosterona, povećanje stope erektilne disfunkcije i raka testisa.

Loša prehrana, sjedilački način života, stres i korištenje alkohola i droga, ali i kemikalije pronađene u plastici, usporivačima gorenja i uobičajenim predmetima koje se nalaze u svakom kućanstvu, neki su od mogućih uzroka rasta muške neplodnosti. Jedan od razloga porasta muške neplodnosti diljem svijeta jest i degradacija kromosoma Y, famoznog muškog kromosoma. Kao što je poznato, kromosomi X i Y određuju naš spol: žene imaju dva X, a muškarci jedan X i jedan Y kromosom. X je jedan od najvećih, a tri puta manji Y je najmanji kromosom. X kromosom ima 800, a Y samo 78 gena, od kojih je najvažniji SRY, čija je zadaća „praviti muškarce”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:23