OBORILA VLASTITI REKORD

ZNANSTVENICI UBILI NAJSTARIJU ŽIVOTINJU NA SVIJETU Mislili su da ima 400 godina. Sada znaju da je imala 507

Zanstvenici koji su je izvadili isprva su zaključili da je stara 400 godina, čime je ovo biće ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija životinja. Nažalost, više nije bila živuća jer su je zamrznuli.

Oceansku školjku koja živi na velikim dubinama sa dna Sjevernog Atlantika u blizini Islanda 2006. godine pokupili su znanstvenici. Nakon toga, prema svojoj uobičajenoj proceduri, stavili su je u zamrzivač, nesvjesni njene dobi.

Tek u laboratoriju znanstvenici koji su je proučavali na Sveučilištu Bangor u Walesu zaključili su da je stara 400 godina, čime je ovo biće ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija životinja. Nažalost, više nije bila živuća. Školjku su prozvali Mekušac Ming jer je rođena u vrijeme vladavine drevne kineske dinastije Ming.

No, znanstvenici su sada shvatili da su pogriješili u procjeni njene starosti i da je 'Ming' stotinu godina stariji nego što su prvi put objavili. Naime, godove su brojili na spojnici dvodijelne ljušture, gdje su zbog školjkine velike starosti krugovi koji označavaju broj godina bili jako zgusnuti. Nakon što su ponovno proučili vanjsku stranu školjke pronašli su još krugova. Sada su potpuno sigurni - mekušac je rođen 1499. godine. Dakle, u trenutku kada su izvadili 'Minga' s dna oceana imao je 507 godina!

Školjkina ljuštura raste svake godine za jedan sloj, ljeti kada je more toplije i ima obilja hrane. Znanstvenici mogu proučavanjem slojeva školjaka doznati kakve su bile temperature mora prije više tisuća godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:35