POTPUNE SUPROTNOSTI

ZNANSTVENICI UTVRDILI U KAKVIM UVJETIMA ŽENSKI MOZAK BOLJE FUNKCIONIRA Najnovije istraživanje moglo bi pomoći tvrtkama da povećaju produktivnost

 Profimedia, Alamy

Odavno je utvrđeno da muškarci imaju neznatno višu tjelesnu temperaturu od žena, pa su tako temperature u većini uredskih prostorija prilagođene muškarcima.

Ako je suditi po rezultatima novog istraživanja, to bi moglo biti loša poslovna politika. Znanstveno istraživanje, provedeno u Njemačkoj, sugerira da ženski mozak bolje funkcionira na visokim temperaturama. S druge strane, muškarci bolje funkcioniraju na nižim temperaturama, odnosno u hladnijim prostorijama, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu PLOS One, a prenosi The Guardian.

U istraživanju je sudjelovalo 500 žena i muškaraca koji su morali obavljati različite zadatke na različitim temperaturama.

Na višim temperaturama, žene bolje rade matematiku i zadatke verbalne prirode, dok na nižim temepraturama iste zadatke bolje obavljaju muškarci.

U toplijim uvjetima žene značajno poboljšavaju učinkovitost, dok u obrnutom slučaju ne dolazi do značajnog pada muške produktivnosti.

- Naše istraživanje sugerira da bi tvrtke u lijim uredima rade i sjede osobe oba spola mogle profitirati ako bi temperaturu podesile na veću od uobičajene, sugerira se u istraživanju.

Kako u članku ističe The Guardian, možda rezultati ovog istraživanja objašnjavaju činjenicu da muškarci u odijelima i kravatama pretvaraju svoje urede u ledeno doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:34