ZELENA ENERGIJA

Znanstvenik s MIT-a stvorio umjetni solarni list koji fotosintezom proizvodi struju

Na temelju dosadašnjim provedenih pokusa, prototip može proizvoditi električnu energiju kontinuirano 45 sati, bez ikakvih fluktuacija

Znanstvenik s američkog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) , dr. David Nocera, prošlog je tjedna na 241. državnom skupu Društva kemičara SAD-a predstavio novo otkriće na polju obnovljivih izvora energije - solarnu ćeliju veličine lista biljke koja je sposobna vršiti fotosintezu.

Ono što izum dr. Nocere čini revolucionarnim jest način na koji list stvara energiju - putem fotosinteze, a sam znanstvenik izjavio je da je praktični umjetni list jedan od "svetih gralova" znanosti.

Nova solarna ćelija veličine je igraće karte. No ona zapravo ne proizvodi električnu energiju direktno, poput fotovoltažne ćelije, već cijepa molekule vode na vodik i kisik koje se zatim spremaju u posebne ćelije koje proizvode električnu energiju za cijelo kućanstvo.

Ideja o ćeliji koja imitira proces fotosinteze osvanula je prije desetak godina, no u početku su za njezinu izradu bili potrebni skupi i rijetki materijali zbog kojih se odustalo od komercijalne proizvodnje. Nocera je doskočio problemu i za projekt iskoristio jeftine materijale - nikal i kobalt. Oni, u funkciji katalizatora, efikasno cijepaju molekule vode na vodik i kisik i to čak do 10 puta učinkovitije nego li što to čini Majka priroda.

Cijeli "list" napravljen je od silikona, elektronike i prije spomenutih katalizatora koji ubrzavaju proces fotosinteze.

Na temelju dosadašnjim provedenih pokusa, prototip može proizvoditi energiju kontinuirano 45 sati, bez ikakvih fluktuacija.

Ono što Nocera želi postići je da svako domaćinstvo bude samoodrživa "elektrana". Njegovim daljnjim usavršavanjem i primjenom u domaćinstvu u prošlost bi se poslala skupa energetska infrastruktura.

U vremenu kad cijene goriva "divljaju", Nocerin izum čini se kao spasonosno rješenje za kućanstva diljem svijeta, pogotovo u manje razvijenim siromašnim zemljama.

Cijeli projekt, čija se komercijalna proizvodnja i distribucija očekuje u skorašnje vrijeme, financiralo je američko ministarstvo za energetiku novcem poreznih obveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:17